Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές αναμένοντας τον πληθωρισμό

13:37 9/4/2024 - Πηγή: Reporter

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκινούν με αρνητικά πρόσημα την Τρίτη (9/4), καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε περισσότερα βασικά οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,22% στις 507.80 μονάδες. Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης διολίσθησε 1,2%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο μετά από μια σειρά συνεχών κερδών.

Στη Γερμανία ο DAX

κινείται καθοδικά κατά 0,46% στις 18,229.10 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,42% στις 8,085.45 μονάδες και στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,13% στις 7,933.01 μονάδες.Στην ίδια πλευρά, στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,09% στις 7.904,25 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει επίσης 0,36% στις 33,595.00 μονάδες.

Οι ταξιδιωτικές μετοχές βρέθηκαν μπροστά στις απώλειες, σημειώνοντας πτώση 0,5%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Ακόμη, οι μετοχές της BP ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, αφού η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανάντη αγορά το πρώτο τρίμηνο. Η γαλλική εταιρεία συμβούλων πληροφορικής Atos σημείωσε άνοδο 5% πριν διολισθήσει σε απώλειες 1,3% μετά την αναλυτική παρουσίαση του πλαισίου αναχρηματοδότησής της.

Γενικότερα, οι αγορές συνεχίζουν να βλέπουν περίπου 50% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, αν και ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari την περασμένη εβδομάδα έθεσε το ενδεχόμενο μηδενικών μειώσεων των επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κολλώδης.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη (11/4) προκειμένου να λάβει κομβικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα. Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα, ωστόσο προβλέπεται ότι τον Ιούνιο θα έρθει -κατά πάσα πιθανότητα- η πρώτη μείωση, ακόμη κι αν Fed καθυστερήσει το δικό της χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν την Τετάρτη (10/4) τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, μαζί με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και αρκετές ομιλίες από στελέχη της Fed.

Ακόμη, τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών παρουσίασαν μικρή μεταβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού είχαν κέρδη, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη από την Ιαπωνία.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #πληθωρισμός #δείκτες #μετοχές #επενδυτές
Keywords
Τυχαία Θέματα