Στις 4 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2020, η ελληνική οικονομία υπολειτούργησε, λόγω των αυστηρών μέτρων lockdown, τα

οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Έτσι, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας θα δώσουν μία εικόνα για τη ζημιά που προκάλεσαν στην οικονομική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2020 υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι είχαμε ύφεση χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει σημαντική επίδραση από τον ιό σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές. Αυτή η επίδραση θα μετρηθεί στο ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, αλλά και στο ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, στο οποίο παραδοσιακά καταγράφεται η δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό.

Φυσικά πρέπει να αναφερθεί ότι η επίδραση του κορονοϊού μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε τουρισμό, εστίαση και άλλους συναφείς κλάδους, αλλά είναι γεγονός ότι είναι αισθητή στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, προβληματίζοντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν χάσει το 50% του τζίρου τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συνεπώς, τα στοιχεία αναμένεται να καταγράψουν κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και κάμψη στο λιανικό εμπόριο.

Υπό αυτό το πρίσμα και σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις, η ύφεση αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 12% με 15%. Στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είχε τοποθετήσει την ύφεση για το β' τρίμηνο στο 15%.

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε πτώση 12,1% το β' τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Στην Ε.Ε. το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 11,7% από το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις στην ιστορία της έρευνας. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 15% και το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 14,1%.

ΕΛΣΤΑΤελληνική οικονομίαΑΕΠ β' τριμήνουύφεσηΤουρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα