Στις 19:00 ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το ρεύμα-Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

10:43 5/5/2022 - Πηγή: Reporter

Σήμερα στις 19.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οριζόντιες
επιδοτήσεις ‘Ετσι, με βάση πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει να καλύψει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση δηλαδή τουλάχιστον έως το τέλος του 2022. Έτσι, αναμένεται να καταργηθούν τα όρια για επιδοτήσεις, Συγκεκριμένα, η ενίσχυση θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών χωρίς εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με το εάν είναι ή όχι κύρια κατοικία το όριο των 300 KWh που ίσχυε στις επιδοτήσεις των προηγούμενων μηνών. Και αυτό διότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές βρίσκονται εκτός της περιμέτρου των επιδοτήσεων και από αυτούς προέρχονται κυρίως οι αντιδράσεις. Σε σχέση με τις τεχνικές λεπτομέρειες το όλο πλαίσιο θα εξειδικευτεί σταδιακά. Πάντως στόχος είναι οι τιμές του ρεύματος να πέσουν στα επίπεδα προ κρίσης με την αξιοποίηση τόσο των επιδοτήσεων όσο και με την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται, αλλά η κυβέρνηση υπόσχεται πως με τα μέτρα ουσιαστικά θα την... απενεργοποιήσει. Παράλληλα βέβαια αναμένεται να τροχοδρομηθούν και επιπρόσθετες παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς πχ καύσιμα, πέρα από το ρεύμα, καθώς μεγάλο πονοκέφαλο αποτελεί το τι επιπτώσεις έχει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις συνολικά η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. 'Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί, το ενεργειακό βάρος, "κουρεύει" κερδοφορίες με αποτέλεσμα να απειλείται και το δημόσιο ταμείο αλλά και βέβαια η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Βέβαια, το "σχήμα" ενισχύσεων για βιομηχανία κι επιχειρήσεις αναμένεται να εξειδικευτεί περαιτέρω, λόγω και του δημοσιονομικού του βάρους. Προς ώρας, πάντως, εκτιμάται ότι ο λογαριασμός θα φτάσει στα 5 δισεκ. για όλο το έτος, μένοντας να φανεί πώς θα καταμεριστεί αυτό το ποσό. Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος
ΑνακοινώσειςΜητσοτακηςΣΧΕΔΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα