Στην Ελλάδα για κλινική δοκιμή το φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων

Τη δοκιμή του φαρμάκου των μονοκλωνικών αντισωμάτων ενέκρινε πριν από λίγες ώρες ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες στο φάρμακο που υπενθυμίζεται πως είχε χορηγηθεί και στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, το φάρμακο της εταιρείας Regeneron -της οποίας συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστημών είναι ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος- αναμένεται να δοκιμαστεί σε πέντε νοσοκομεία της Ελλάδας - δύο στην Αττική και τρία στην περιφέρεια.

Εντός

των επόμενων ωρών, ο ΕΟΦ αναμένεται να λάβει από τις ΗΠΑ το ειδικό πρωτόκολλο για τη δοσολογία, τον αριθμό συμμετεχόντων και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν για να λάβουν μέρος στη μελέτη.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στη χώρα μας θα διεξαχθούν δύο μελέτες:

Η πρώτη θα αφορά ασθενείς με ήπια έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα άνω των 12 χρόνων.Η δεύτερη θα χορηγείται στις στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με στόχο να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο φάρμακο έχει προληπτική δράση.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε νωρίτερα την Παρασκευή (4/12) ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ 100,3», θα ζητηθεί από ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά δεν βρίσκονται σε βαριά κατάσταση, να συμμετάσχουν στη δοκιμή του φαρμάκου.

Αναφερόμενος στην τιμή του, ο κ Φιλίππου κατέστησε σαφές πως αυτή θα καθοριστεί όταν το φάρμακο πάρει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτωνΕΟΦΚλινικές μελέτεςΝτόναλντ ΤραμπΔημήτρης Φιλίππου
Keywords
Τυχαία Θέματα