Σταθεροποιείται το πετρέλαιο, «σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (28/9), καθώς η πίεση από την ενίσχυση του δολαρίου και τις αυξήσεις αποθεμάτων αργού αντισταθμίστηκαν από τις περικοπές της παραγωγής στις ΗΠΑ που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Ίαν.

Στον Κόλπο του Μεξικού, περίπου 190.000 βαρέλια ημερησίως παραγωγής πετρελαίου, ή το 11% της συνολικής παραγωγής του Κόλπου, αποκλείστηκαν

λόγω του τυφώνα Ίαν, σύμφωνα με την υπεράκτια ρυθμιστική αρχή του Γραφείου Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής (BSEE).

Ωστόσο, το δολάριο κατέγραψε νέο υψηλό δύο δεκαετιών έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων την Τετάρτη, καθώς η αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων τροφοδότησε τις ανησυχίες για ύφεση. Ένα ισχυρό δολάριο μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθιστώντας το πιο ακριβό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 4,2 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν κατά περίπου 438.000 βαρέλια. Η έκθεση έρχεται πριν από τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών που αναμένεται εντός της ημέρας.

Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου για το 2023 την Τρίτη, λόγω των προσδοκιών για ασθενέστερη ζήτηση και ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο, αλλά είπε ότι η ανησυχία για την προσφορά παγκοσμίως απλώς ενίσχυσαν τις μακροπρόθεσμες ανοδικές προοπτικές της.

Ένας επερχόμενος καταλύτης για τις τιμές θα είναι η συνάντηση του ομίλου παραγωγών OPEC+ στις 5 Οκτωβρίου, στην οποία η Ρωσία είναι πιθανό να προτείνει μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, δήλωσε την Τρίτη μια πηγή που γνωρίζει τη ρωσική πλευρά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,75% στα 79,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,82% στα 85,62 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζει να ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Το ράλι του επεκτείνει το φυσικό αέριο, καθώς συνεχίζεται το σίριαλ με τις ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του Nord Stream, με τις υποψίες για σαμποτάζ να ενισχύονται. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύονται 5,898% στα 197,075 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,10% στα 1.637,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι υποχωρεί 0,64% στα 18,22 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,37% στα 3,295 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9566 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,50% στο 1,0677 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8952 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα