Σταθεροποιείται στον… αστερισμό των επιτοκίων το πετρέλαιο-Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν την Πέμπτη (15/12) οι τιμές του πετρελαίου, αν και ξεκίνησαν τη συνεδρίαση στα «κόκκινα», καθώς το δολάριο σταθεροποιήθηκε, ενώ η πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ενέτεινε επίσης τις ανησυχίες για τη ζήτηση.

Τα κέρδη του δολαρίου επηρέασαν τις τιμές. Ένα ισχυρότερο δολάριο μπορεί να αποδυναμώσει τη ζήτηση πετρελαίου

επειδή κάνει το εμπόρευμα πιο ακριβό για όσους έχουν άλλα νομίσματα.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το επόμενο έτος, ακόμη και αν η οικονομία διολισθαίνει προς μια πιθανή ύφεση.

«Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται υπό πίεση σήμερα, καθώς η επιθετική καθοδήγηση της Fed για τη νομισματική της πολιτική πυροδότησε νέες ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, ανεβάζοντας το αμερικανικό δολάριο και οδήγησε τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων προς τα κάτω», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.

Τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία για τον Νοέμβριο ήταν «πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές ζήτησης», πρόσθεσε.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχασε περισσότερη δυναμική καθώς η εργοστασιακή παραγωγή επιβραδύνθηκε και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκε περαιτέρω, αμφότερες χάνοντας τις εκτιμήσεις και σημειώνοντας τις χειρότερες μετρήσεις τους σε έξι μήνες καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού.

Επίσης, επιβαρύνοντας τις τιμές του πετρελαίου, η TC Energy Corp του Καναδά είπε ότι ξεκινά ξανά εργασίες σε ένα τμήμα του αγωγού Keystone, μια εβδομάδα μετά τη διαρροή περισσότερων από 14.000 βαρελιών πετρελαίου στην αγροτική περιοχή του Κάνσας που προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας ολόκληρου του αγωγού.

Υποστηρικτικά λειτουργούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει το επόμενο έτος μετά από μια συρρίκνωση φέτος κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο του 2021, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Η Goldman Sachs μείωσε την Τετάρτη τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου για το 2023, επικαλούμενη προβλεπόμενο πλεόνασμα της αγοράς στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η προσφορά από τη Ρωσία παραμένει ισχυρή και η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,10% στα 77,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,07% στα 82,76 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,741% στα 133,800 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η αύξηση έρχεται ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ώστε να δαμάσουν το καλπάζον ενεργειακό κόστος.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,63% στα 1.789,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει σημαντική πτώση 3,09% στα 23,375 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,03% στα 3,832 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,58% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0617 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,96% στο 1,231 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8629 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα