Σταθεροποιείται με βλέμμα στη Fed το πετρέλαιο-Ξαναπέφτει το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν την Τρίτη (10/1) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αναμένει τα σχέδια της Federal Reserve για αυξήσεις επιτοκίων ώστε να σταθμίσει τον αντίκτυπο στην οικονομία και στη ζήτηση καυσίμων.

Δύο αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι αναμένουν ότι το

επιτόκιο πολιτικής της Fed - τώρα στο 4,25% έως 4,5% - θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά στο 5,0-5,25% για να θέσει υπό έλεγχο υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δήλωσαν ότι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη θα τους βοηθήσουν να αποφασίσουν εάν μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίασή τους, σε μόλις ένα τέταρτο της μονάδας αύξηση αντί για τα μεγαλύτερα άλματα που επέβαλαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

Τα στοιχεία της Πέμπτης «θα μπορούσαν εύκολα να ξεκαθαρίσουν την κατεύθυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών και των αγορών πετρελαίου για τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Προσέθεσε ότι το δολάριο θα πέσει εάν ο πληθωρισμός είναι κάτω από τις προσδοκίες ή κάτω από την μέτρηση του Νοεμβρίου.

Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να τονώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια γίνονται φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τόσο το WTI όσο και το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 1% τη Δευτέρα, αφού η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής, άνοιξε τα σύνορά της το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά σε τρία χρόνια.

Η Κίνα εξέδωσε επίσης μια δεύτερη παρτίδα ποσοστώσεων εισαγωγής αργού για το 2023, αυξάνοντας το σύνολο για φέτος κατά 20% από πέρυσι.

Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι η αναζωογόνηση της κινεζικής ζήτησης μπορεί να δώσει στις τιμές του πετρελαίου περιορισμένη στήριξη μόνο υπό πτωτική πίεση από την παγκόσμια οικονομία.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης βρίσκεται ακόμη στο αναμενόμενο στάδιο, η τιμή του πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνει χαμηλή και περιορισμένη σε εύρος τιμών», ανέφεραν αναλυτές της Haitong Futures.

Επίσης, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και αποσταγμάτων στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,62% στα 75,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,44% στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ξαναπαίρνει την… κατηφόρα το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά άνω του 5% κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,608% στα 70,135 ευρώ η μεγαβατώρα, έπειτα από ένα διάστημα που κινούνταν ισχυρά πτωτικά.

Οι τιμές του χρυσού παραμένουν κοντά σε υψηλό οκτώ μηνών που κλιμακώθηκε την τελευταία συνεδρίαση, με το πολύτιμο μέταλλο να ενισχύεται εν μέρει και καθώς το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί κοντά σε χαμηλό επτά μηνών έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Συγκεκριμένα, ο χρυσός ενισχύεται 0,05% στα 1.878,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,03% στα 23.622 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,28% στα 4,0143 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0725 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,37% στο 1,2138 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,39% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8837 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

αμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα