Σταϊνμάιερ και Ντούντα υπογράμμισαν τη γερμανοπολωνική φίλία

Τριάντα χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης γειτονίας μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας, ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier και ο Πολωνός ομόλογος του τόνισαν την αμοιβαία φίλια μεταξύ των δύο χωρών παρά τις υπάρχουσες διαφορές.

Μετά από μια συνάντηση στη Βαρσοβία, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier και ο Πολωνός ομόλογός του Andrzej Duda παραδέχθηκαν ότι επί του παρόντος υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στη σχέση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Ωστόσο, η συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών έχει προχωρήσει πολύ.

Οι δύο πρόεδροι προσπάθησαν να

επιδείξουν έναν συμβιβασμό με την ευκαιρία της 30ης επετείου από την υπογραφή της συνθήκης γειτονίας μεταξύ των δύο χώρων, «Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι είμαστε αλληλένδετοι» δήλωσε ο Duda. O Steinmeier καταμέτρησε την γερμανική-πολωνική σχέση μεταξύ των «μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιτυχιών των τελευταίων χρόνων».

Παρά τους φιλικούς τόνους, σαφείς ήταν οι απαιτήσεις από την πολωνική πλευρά στο προσκήνιο της επίσκεψης. Ο Πρόεδρος Duda επέκρινε και πάλι το γεγονός ότι η Γερμανία μέχρι στιγμής δεν είχε διαθέσει επαρκείς οικονομικούς πόρους για τα δίδακτρα γλωσσών για τους Πολωνούς που ζουν στη Γερμανία σε αντίθεση με τις πολύ υψηλότερες δαπάνες της Πολωνίας για τη γερμανική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η Πολωνία θα ήθελε να δει εξελίξεις στη συμμόρφωση με τους όρους της συνθήκης, κάτι που είναι σαφές με το μήνυμα του Duda στη συνέντευξη τύπου και κατά τη διάρκεια της επίσημης ομιλίας του. "Λαμβάνουμε σοβαρά την κριτική", δήλωσε ο Steinmeier. Οι γερμανικές και πολωνικές πλευρές χαιρέτισαν το γεγονός ότι και οι δύο συμφώνησαν πρόσφατα σε ένα κοινό ταμείο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση μαθημάτων της πολωνικής γλώσσας στη Γερμανία.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία αυξάνει επίσης τα κονδύλια για την ανακαίνιση του «Πολωνικού Οίκου» στο Μπόχουμ, ένα ίδρυμα όπου η πολωνική ιστορία και πολιτισμός θα καλλιεργηθεί με έναν ειδικό τρόπο στη Γερμανία. Ενώ ένα μνημείο για τα πολωνικά θύματα του Ολοκαυτώματος και του ΒΠΠ θα δημιουργηθεί επίσης σύντομα στο Βερολίνο.

Επιμέλεια: Άρης Πάντος

ΓερμανίαΠολωνίαΣΤΑΙΝΜΑΙΕΡΝτούντα
Keywords
Τυχαία Θέματα