Σταϊκούρας: Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η επιστρεπτέα προκαταβολή

«Στην πρώτη φάση της κρίσης, η Κυβέρνηση και το Κράτος προτεραιοποίησαν και μερίμνησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και αμέσως μετά, για τη στήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε σχέση με το προηγούμενο πακέτο. Μάλιστα προχώρησε σε έναν απολογισμό του τι έχει δοθεί μέχρι τώρα. Όπως είπε ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, περίπου με 275 εκατ.

ευρώ.

Σε σχέση με μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους ανέφερε:

- «Ήδη έχει καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 800.000 μισθωτούς.
Ίσο ποσό σε όλους, στηρίζοντας έτσι, κυρίως, τους ασθενέστερους συμπατριώτες μας.
Την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθεί και σε άλλες, ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας.
- Σήμερα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες.
Ακολουθεί, τις επόμενες ημέρες, η καταβολή και για τους υπόλοιπους, μετά από έλεγχο των αιτήσεων.
- Πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες.
Ενώ άνοιξε το σύστημα και για τους υπόλοιπους δικαιούχους των σχετικών κλάδων.
- Καταβάλλονται επιδόματα ανεργίας και υλοποιούνται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε 500.000 ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.
- Καταβλήθηκε Δώρο Πάσχα σε 114.000 συμπατριώτες μας στο χώρο της υγείας και στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης, το Κράτος κατέβαλε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περισσότερους από 2.000.000 συμπατριώτες μας, προστατεύοντας ταυτόχρονα και την απασχόληση.

Επιπλέον, επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυοδοτικοί μηχανισμοί, επιδοτήσεις επιτοκίου, κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, θα ενισχυθούν, εκτιμούμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια το 99% αυτών, απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους.

Και θα βοηθηθούν σημαντικά αυτές οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, εισπράττοντας ποσά τουλάχιστον της τάξεως των 2.000, των 4.000, των 8.000 και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Συμπερασματικά, στην πρώτη φάση της κρίσης, η Κυβέρνηση, με οριζόντιες παρεμβάσεις, άπλωσε «δίχτυ προστασίας» στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την κοινωνική συνοχή.

Όλα αυτά συνιστούν εμπροσθοβαρή δράση!».

Διαβάστε επίσης:Τα νέα μέτρα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Μάιο-Εθνικό πακέτο 12,5 δισ. ευρώΟι επτά άξονες για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας

Χρήστος ΣταίκούραςΕπιστρεπτέα προκαταβολήμέτρα στήριξηςκορονοιόςελληνική οικονομία
Keywords
Τυχαία Θέματα