Στα «κόκκινα» οι… λειψές ασιατικές αγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

Απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (23/6), με τους επενδυτές να επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε σχεδόν 1,5%, οδηγώντας τις απώλειες στην περιοχή καθώς επέστρεψε από αργία, παρασυρόμενος από τις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης και της

τεχνολογίας.

Ο Nikkei κατέγραψε απώλειες και υποχώρησε κάτω από τις 33.000 μονάδες, τερματίζοντας μια πορεία οκτώ ημερών πάνω από αυτό το όριο.

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας, που αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων, υποχώρησε ελαφρά στο 3,2% σε ετήσια βάση τον Μάιο, χαμηλότερο από το 3,4% του Απριλίου, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της BOJ. Ο δομικός πληθωρισμός του Μαΐου ήταν ελαφρώς πάνω από το 3,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ήταν ο 14ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε πάνω από τον στόχο τιμών 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ο γενικότερος πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Μάιο, υποχωρώντας από το 3,5% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κατέγραψε πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, ακολουθώντας τη μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση του για τον Ιούνιο την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός της Μαλαισίας υποχώρησε στο 2,8% τον Μάιο, καταγράφοντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης και τον όγδοο καθοδικό μήνα σε εννέα μήνες.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, καθώς και στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Ωστόσο, η βραδύτερη αύξηση των τιμών των μεταφορών αντιστάθμισε σε κάποιο βαθμό τον πληθωρισμό της Μαλαισίας από την άνοδο υψηλότερα, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ιαπωνίας επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκτακτες εκτιμήσεις της τράπεζας au Jibun.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών υποχώρησε στις 52,3 τον Ιούνιο, έναντι 54,3 τον Μάιο.

Μια ένδειξη PMI πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη του κλάδου, ενώ μια ένδειξη κάτω από 50 δείχνει συρρίκνωση.

Η μεταποιητική δραστηριότητα έπεσε σημαντικά σε έδαφος συρρίκνωσης, με τον μεταποιητικό PMI στο 48,4 έναντι του 50,9 του Μαΐου.

Οι υπηρεσίες παρέμειναν σε έδαφος ανάπτυξης, αλλά είδαν μια πιο ήπια άνοδο, καθώς για τον Ιούνιο ο PMI έφτασε στο 54,2 έναντι 55,9 τον Μάιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,45%, κλείνοντας στις 32.781,54 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 1,48% στις 18.929 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,91% στις 2.570,10 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.099,20 μονάδες, χάνοντας 1,34%.

NikkeiKospihang sengιαπωνίαΧονγκ ΚονγκΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλία
Keywords
Αναζητήσεις
sta-kokkina-oi-leipses-asiatikes-agores--ta-makro-sto-epikentro.htm
Τυχαία Θέματα