Σόιμπλε: Ζητά αλλαγές των ευρωπαικών συνθηκών εδώ και τώρα!

Με το μέρος του τάσσεται και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. "Η εμπιστοσύνη μπορεί να ανακτηθεί μόνο μέσω αλλαγή της Συνθήκης", τονίζει και η Άνγκελα Μέρκελ.Παραμένοντας αρνητικός ως προς την έκδοση των ευρωομολόγων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε ζήτησε αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών το συντομότερο δυνατό.

"Χρειαζόμαστε αλλαγές στις ευρωπαϊκές
συνθήκες βραχυπρόθεσμα... πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Δεν έχουμε μήνες στη διάθεσή μας. Πρέπει να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών", τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Αναφερόμενος στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων που υποστηρίζει η Κομισιόν, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε :"Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στις ευρωπαϊκές χώρες. Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να συζητούμε για ευρωομόλογα.... θα άρουμε τις πιέσεις (μεταρρυθμίσεων) σε αυτές τις χώρες".

Στο "πλευρό" του και ο Σαρκοζί

Άλλαξε γραμμής πλεύσης ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και συμφώνησε τελικά με την πρόταση της Γερμανίας για αλλαγές στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ώστε οι ευρωπαϊκές αρχές να μπορούν να παρεμβαίνουν στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν σύντομα τροποποιήσεις στην Συνθήκη της Λισαβόνας ως απάντηση στην κρίση χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη, είπε ο Sarkozy την Τρίτη.

"Με την (Καγκελάριο Angela) Merkel θα καταθέσουμε σύντομα προτάσεις για την τροποποίηση των συνθηκών, προκειμένου να αποφευχθούν οι οικονομικές, δημοσιονομικές αποκλίσεις των χωρών", είπε ο Sarkozy σε ασιατικό φόρουμ στο Παρίσι.

"Θα κάνουμε τα πάντα, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, αλλά και για να την ενισχύσουμε", είπε.

Η τροποποίηση μιας συνθήκης της ΕΕ αποτελεί δύσκολη διαδικασία. Μέχρι πρόσφατα, η Γαλλία υπερασπίζονταν σθεναρά την δημοσιονομική και οικονομική της ανεξαρτησία, ενώ οι Γάλλοι καταψήφισαν την δημιουργία ευρωπαϊκού Συντάγματος το 2005.

Ωστόσο, διπλωμάτες λένε ότι ο Sarkozy δεν έχει και πολλές εναλλακτικές την στιγμή που οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν τη χώρα για υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Η Γερμανία συνεχίζει να μπλοκάρει τις δυο λύσεις που προτείνονται ως πιο πιθανές για την έξοδο από την κρίση - την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων και την έκδοση κοινών ομολόγων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel ζήτησε να θεσπιστούν πολύ αυστηρότεροι κανόνες, οι οποίοι θα υπερισχύουν του εθνικού δικαίου για τις χώρες που παρεμβαίνουν τους δημοσιονομικούς κανόνες

Keywords
Τυχαία Θέματα