Σκληρό μήνυμα G7 στον Πούτιν:Οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου «θα λογοδοτήσουν»

Με μία "σκληρή" κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στέλνουν μήνυμα στη Ρωσία αναφέροντας πως οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, , θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται

σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

«Εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας σε αυτό το δελτίο τύπου.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή. Το Κρεμλίνο βέβαια απέρριψε την απόφαση.

Να σημειωθεί τέλος πως σχεδιάζεται συνάντηση των ηγετών της G7 στις 24 Μαρτίου, μεταξύ της έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, θα ταξιδέψει εκείνες τις ημέρες στην Ευρώπη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

G7Πουτιν
Keywords
Τυχαία Θέματα