Σήμερα η τέταρτη έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την Ελλάδα

Σήμερα δημοσιεύεται η τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα. Εκτιμάται από πηγές στις Βρυξέλλες ότι η έκθεση θα είναι θετική, γεγονός που θα οδηγήσει στην εκταμίευση των κερδών, που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Ειδικότερα, το ποσό ανέρχεται στα 767 εκατ.

ευρώ και η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Στην έκθεσή της η Κομισιόν αποδίδει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Οι αστερίσκοι αφορούν την υποεκτέλεση του ΠΔΕ και τους δημοσιονομικούς κινδύνους από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η έκθεση αναφέρει πιο συγκεκριμένα ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί για το 2019 και το 2020 (3,8% και 3,5% του ΑΕΠ) και τονίζει πως «οι κομβικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής από τις ελληνικές αρχές και η συνολική φιλική προς την ανάπτυξη ρητορική της έχουν τύχει θετικής υποδοχής από τις αγορές».

Σε σχέση με την αγορά εργασίας, η έκθεση προβλέπει μείωση της ανεργίας από το 19,3% το 2018 στο 17% το 2019 και 15% το 2020, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι αναιμικός.

ΚΟΜΙΣΙΟΝέκθεση αξιολόγησηςΣυμβούλιο της Επικρατείας
Keywords
Τυχαία Θέματα