«Σημάδι» βαθιάς κρίσης η ισχυρή απόκλιση εμπορευμάτων και χρηματαγορών

08:14 2/3/2022 - Πηγή: Reporter

«Βίοι αντίθετοι» για τις αγορές εμπορευμάτων και τις παγκόσμιες αγορές μετοχών μέχρι στιγμής φέτος, φαινόμενο το οποίο οξύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ισχυρή άνοδος των τιμών βασικών εμπορευμάτων, όπως είναι ο χρυσός και το πετρέλαιο, είχε ευρεία βάση και δεν περιορίστηκε μόνο στον ενεργειακό τομέα, στον οποίο επικεντρώνονται περισσότερο οι επενδυτές.

Όπως επισημαίνει σε νέο της report η εταιρεία χρηματοοικονομικών

υπηρεσιών UBS, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει κλιμακώσει την αντίστροφη πορεία που καταγράφουν τα εμπορεύματα και οι μετοχές. Ο ενεργειακός τομέας ξεχωρίζει με αύξηση άνω του 20% σε βάση συνολικής απόδοσης. Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και οι τιμές άλλων κλάδων, όπως τα βασικά μέταλλα και η γεωργία.

Πέραν του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι εν λόγω αυξήσεις πρέπει να εξεταστούν και στη βάση της αύξησης των επιτοκίων, της αποδυνάμωσης των χρηματαγορών και των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, καθώς και των προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν κυρίως τη Νότια Αμερική.

Το γεγονός ότι οι τιμές των εμπορευμάτων χάραξαν τη δική τους ξεχωριστή πορεία μέσα στον τρέχοντα «πανικό» των αγορών αποτελεί, σύμφωνα με την UBS, μία υπενθύμιση της δυνατότητα διαφοροποίησης πολλών περιουσιακών στοιχείων (assets). Αυτό σημαίνει φυσικά πως, σε περίπτωση που αρχίσουν να ανακάμπτουν οι αγορές μετοχών, τότε τα εμπορεύματα θα αρχίσουν να χάνουν την τρέχουσα δυναμική τους. Πιθανό είναι και το σενάριο συσχέτισης της πορείας εμπορευμάτων και μετοχών.

Τους πρώτους δύο μήνες του 2022 παρατηρήθηκε μεγάλη απόκλιση στις τιμές των εμπορευμάτων και των μετοχών -κυρίως των μετοχών με προσανατολισμό στην ανάπτυξη-. Η ιστορία έχει δείξει ότι ένα σκηνικό αντίστροφων συσχετισμών εμπορευμάτων και μετοχών δεν διαρκεί για πολύ καιρό. Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι διαταραχές στην προμήθεια εμπορευμάτων διογκωθούν, σε σημείο να βλάπτουν το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, τότε θα μιλάμε για το πρώτο σημείο αναφοράς σε ιστορική βάση. Δηλαδή, οι χρηματαγορές θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία και εμπορεύματα, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο, θα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι σημερινές συνθήκες -με την πανδημία και τον πόλεμο- αποτελούν πρόσφορο έδαφος για ένα τέτοιο σενάριο.

Πρώτον, η COVID-19 σηματοδοτεί την πρώτη παγκόσμια πανδημία μετά από έναν αιώνα. Δεύτερον, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν μεγάλες φιλοδοξίες να απελευθερώσουν την παγκόσμια οικονομία από τον άνθρακα. Τρίτον, έχουν περάσει αρκετά χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων σε βασικά εμπορεύματα. Τέταρτον, η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει προβλήματα εφοδιασμού στον αγροτικό κλάδο. Και τέλος, έχουμε πλέον τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, που αφορά τους μεγάλους παραγωγούς εμπορευμάτων και δεν είναι άλλη από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, που υποστηρίζουν τις τιμές των εμπορευμάτων, υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι θα είναι ανοδικοί τους επόμενους μήνες, παρά το ράλι που βλέπουμε φέτος και που είδαμε πέρυσι. Ως εκ τούτου, ενδεικτικά η UBS εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι αποτελούν στόχους ήπιας κορυφής.

Αριστοτέλης Παππάς

UBSΕμπορεύματαΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣassets
Keywords
Τυχαία Θέματα