Σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια στον Καναδά

20:16 7/6/2023 - Πηγή: Reporter

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά (BoC) αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,75%, που αποτελεί υψηλό 22 ετών, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν άλλη μια αύξηση τον επόμενο μήνα με στόχο την ανακοπή της «υπερθέρμανσης» της οικονομίας και του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού.

Η BoC βρισκόταν σε αναμονή από τον Ιανουάριο για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων, καθώς αύξησε το κόστος δανεισμού 8 φορές από τον Μάρτιο του 2022 στο υψηλό 15ετίας του 4,50% - ο ταχύτερος κύκλος σύσφιξης στην ιστορία

της τράπεζας. Σύμφωνα με το Reuters, η τελευταία φορά που το επιτόκιο έφτασε στο 4,75% ήταν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2001.

Η ισχυρή καταναλωτική δαπάνη, η ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες, η ανάκαμψη της στεγαστικής δραστηριότητας και η σφιχτή αγορά εργασίας δείχνουν ότι η πλεονάζουσα ζήτηση στην οικονομία είναι πιο επίμονη απ’ ό,τι αναμενόταν, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Λαμβάνοντας υπόψη μια άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο και το γεγονός ότι τα τριμηνιαία μέτρα τιθάσευσης του πληθωρισμού δεν έπιασαν τόπο, η BoC δήλωσε: «Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί για ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να “κολλήσει” σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2%».

Δεδομένου αυτού του σκηνικού, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έκρινε ότι «η νομισματική πολιτική δεν ήταν επαρκώς περιοριστική για να επαναφέρει την προσφορά και τη ζήτηση σε ισορροπία και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%».

αύξηση επιτοκίωνΚεντρική Τράπεζα του ΚαναδάBoCπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
se-ypsilo-22-eton-ta-epitokia-ston-kanada.htm
Τυχαία Θέματα