Σε ρότα «πράσινης» συνεργασίας ΣΕΕΝ και Ένωση Λιμένων Ελλάδος

13:13 6/4/2024 - Πηγή: Reporter

Στην υπογραφή Μνημονίου Αμοιβαίας Συνεργασίας (ΜοU) προχώρησαν η Ένωση Λιμένων Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Οι δυο φορείς συμφώνησαν να υπάρχει κοινή δράση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τις υποδομές, την ασφάλεια και τη λειτουργία των λιμένων, αλλά και τη συνεργασία τους για τη μετάβαση σε «πράσινες» μορφές ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων.

Το σύμφωνο συνεργασίας

υπεγράφη από τον πρόεδρο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος Αθανάσιο Λιάγκο και τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ Διονύση Θεοδωράτο στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος στον Πειραιά, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι η πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας συνδυάζεται άμεσα με τις πράσινες υποδομές που προγραμματίζουν τα λιμάνια, εκ των οποίων ορισμένα συμμετέχουν ήδη σε πολλά προγράμματα της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, αναπτύσσοντας τις προκλήσεις του κλάδου, έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η χάραξη των επιμέρους δράσεων για την απανθρακοποίηση και τη μετάβαση και του ακτοπλοϊκού τομέα ως υπηρεσία γενικού συμφέροντος, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να συμβάλει στη διατήρηση και περαιτέρω προώθηση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της χώρας μας, στις πράσινες ναυτιλιακές τεχνολογίες, υπηρεσίες και λύσεις για την περαιτέρω τόνωση και τη δημιουργία σύγχρονων θέσεων εργασίας, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Όπως έχει πει ο Διονύσης Θεοδωράτος, «η ακτοπλοΐα έχει μπροστά σημαντικά στοιχήματα, όπως:

-Χρηματοδότηση των επενδύσεων απανθρακοποίησης του ακτοπλοϊκού στόλου: H σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική ακτοπλοΐα στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης είναι αυτή της ανανέωσης του στόλου, καθώς ακόμη αναμένουμε να ανοίξουν κύκλοι χρηματοδότησης. Οι επενδύσεις απανθρακοποίησης, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του αποτυπώματος του στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας, θα πρέπει να αφορούν κυρίως έργα ναυπήγησης νέων πλοίων ή εκσυγχρονισμού υφιστάμενων πλοίων με μηχανές χρήσης διπλού εναλλακτικού καυσίμου.

-Αναβάθμιση των λιμανιών: Όπως είπε, τα λιμενικά ταμεία από τα ακτοπλοϊκά τέλη έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 155 εκατ. ευρώ και θα πρέπει τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των λιμανιών.»

O πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ και Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Αθανάσιος Λιάγκος έχει, επίσης, αναφέρει ότι πρώτο μέλημα των ελληνικών λιμένων για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής είναι να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους, έτσι ώστε να γίνουν έξυπνα λιμάνια «smart ports», δίνοντας παράλληλα έμφαση στην κυβερνοασφάλεια.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΣΕΕΝ #Ένωση_Λιμένων_Ελλάδος #συνεργασία #ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ #πράσινα_λιμάνια
Keywords
Αναζητήσεις
se-rota-prasinis-synergasias-seen-kai-enosi-limenon-ellados.htm
Τυχαία Θέματα