Σε ιστορικό χαμηλό το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo για τις κατασκευές κατοικιών έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο υποχώρησε στις μείον 56,8 μονάδες, από μείον 54,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας το 1991.

Σύμφωνα με το Ifo Institute, η δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση κλιμακώνεται. Οι εταιρείες φοβούνται επίσης περαιτέρω επιχειρηματικές απώλειες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

«Παρόλο που τα

επιτόκια για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν πρόσφατα και πάλι, δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι η κατάσταση χαλαρώνει», λέει ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών της ifo. «Αυτές οι εξαιρετικά αδύναμες προσδοκίες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν προς το παρόν καμία ελπίδα. Οι προοπτικές για το 2024 είναι δυσοίωνες», λέει ο Wohlrabe.

Περισσότερες εταιρείες παραπονέθηκαν για ακυρώσεις παραγγελιών τον Δεκέμβριο.

«Η αβεβαιότητα των δυνητικών κατασκευαστών είναι βαθιά ριζωμένη», προσθέτει ο Wohlrabe.

Τον Δεκέμβριο, το 22,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ακύρωση έργων, έναντι 21,5% τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά, το 56,9% των εταιρειών παραπονέθηκε ότι τα ανεκτέλεστα των παραγγελιών τους ήταν πολύ χαμηλά.

Το 2023 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις κατασκευές κατοικιών, με τις νέες επιχειρήσεις να παραμένουν πολύ κάτω από το επίπεδο των προηγούμενων ετών.

Αυτό ήταν συνέπεια της θεαματικής αύξησης του κόστους κατασκευής και των επιτοκίων, καθώς και των ασθενέστερων επιλογών επιδότησης.

«Μόνο το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών με το οποίο οι εταιρείες μπήκαν στην κρίση καθώς και το γεγονός ότι τα έργα είχαν μεγάλη διάρκεια απέτρεψαν μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας», αναφέρει ο Wohlrabe.

#επιχειρηματικό_κλίμα #Γερμανία #ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #επιδότηση
Keywords
Αναζητήσεις
se-istoriko-chamilo-to-epicheirimatiko-klima-sti-germania.htm
Τυχαία Θέματα