Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street-Οι ιαχές πολέμου ακούγονται ως… τις ΗΠΑ

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων σάρωσε σήμερα (23/2) τη Wall Street, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι μόνιμα στραμμένο στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Η σημερινή ήταν η πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν στα χαμηλά ημέρας.

Η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ήταν ανοδική, ωστόσο η συνέχεια επιφύλασσε νέες απώλειες για τους βασικούς δείκτες, με τους πωλητές να βάζουν περισσότερο στο στόχαστρο τις τεχνολογικές μετοχές. Σημειώνεται ότι οι δείκτες «κοκκίνησαν» μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ

για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Διεθνή μέσα, επικαλούμενα αξιωματούχους των ΗΠΑ, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς σχεδόν το 100% των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,38% στα 33.131,76 δολάρια, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,76% στις 4.228,93 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 2,57% στις 13.037,49 μονάδες.

Ακάθεκτο προς τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Νέα άνοδο κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να οδεύει πρόσω ολοταχώς για τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία χειροτερεύει, η αβεβαιότητα για τα αποθέματα πετρελαίου αυξάνεται και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε άνοδο της τιμής του.

«Το σενάριο μίας εκτόξευσης πάνω από τα 100 δολάρια παραμένει ζωντανό», επισημαίνει στο MarketWatch ο Edward Moya, επικεφαλής αναλυτής της OANDA, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «μία ενδεχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενδέχεται να καθυστερήσει την κατάρριψη της αντίστασης των 100 δολαρίων».

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου σημείωσε κέρδη 0,2%, για να διαμορφωθεί στα 92,10 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το αργό τύπου Brent σημείωσε άνοδο 1,5% στα 98,32 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε τα 99,50 δολάρια την Τρίτη, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σε υψηλό 13 μηνών ο χρυσός

Στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2021 έκλεισε σήμερα ο χρυσός, με τους επενδυτές να προστρέχουν στο ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου λόγω της έκρυθμης κατάστασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,2%, για να διαμορφωθεί στα 1.910,40 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές κατέγραψαν το υψηλότερο κλείσιμο από τις 7 Ιανουαρίου 2021, δείχνουν τα στοιχεία του FactSet.

Αντίθετα, το ασήμι Μαρτίου έχασε 1% στα 24,553 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός Μαρτίου υποχώρησε 0,6% στα 4,484 δολάρια η λίβρα.

Wall StreetχρυσόςΠΕΤΡΕΛΑΙΟΗΠΑΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα