Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street-Νέο sell off ελέω πληθωρισμού

Νέοι κλυδωνισμοί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να ρευστοποιούν… κατά ρυπάς μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και με τους τρεις βασικούς δείκτες να οδεύουν σε πιο «βαθιά» bear market (απώλειες άνω του 20% σε σύγκριση με τα υψηλά έτους).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 8,2% τον περασμένο Σεπτέμβριο από 8,3% τον Αύγουστο κι ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για 8,1%. Μάλιστα, ο δομικός

δείκτης -δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα- «σκαρφάλωσε» στο 6,6% που αποτελεί υψηλό 40 ετών, υποδεικνύοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διαχέονται ευρέως. Τα παραπάνω στοιχεία δίνουν νέο «πάτημα» στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να επιμείνει στην επιθετική πολιτική των αυξήσεων επιτοκίων, όπως φάνηκε και από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου που δημοσιεύθηκαν χθες (12/10).

Σε ό,τι αφορά το ξεκίνημα της σημερινής (13/10) συνεδρίασης, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,9% στις 28.946,94 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,42% στις 3.526,35 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει 2,17% στις 10.191,16 μονάδες, «σπάζοντας» για ακόμη μία φορά το αρνητικό ρεκόρ του χαμηλού διετίας.

Παράλληλα, η απόδοση των κρατικών ομολόγων «εκτοξεύεται» σε υψηλό 14 ετών, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα στη Wall Street. Ειδικότερα, το αμερικανικό 10ετές κινείται πάνω από το 4% στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2008.

Σε άλλα μάκρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε οριακή άνοδο την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, αν και σε ιστορικούς όρους παραμένει χαμηλός. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 9.000 στις 228.000.

Wall Street
Keywords
Τυχαία Θέματα