Σε χαμηλό δύο μηνών η Wall Street- «Βαριές» εβδομαδιαίες απώλειες

Την πτωτική τους πορεία διατήρησαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με ισχυρές απώλειες και σε χαμηλό δύο μηνών.

Το «καμπανάκι» για επικείμενη παγκόσμια επιβράδυνση από την FedEx βρέθηκε στο επίκεντρο των επενδυτών της Wall Street και επιτάχυνε τις ρευστοποιήσεις.

Η προειδοποίηση ήταν τόσο ισχυρή, που αποτέλεσε και τον λόγο της απόσυρσης των προβλέψεων της FedEx

για το 2023. Συγκεκριμένα, ο πολυεθνικός κολοσσός ταχυμεταφορών ανακοίνωσε ότι βλέπει τα κέρδη ανά μετοχή στο πρώτο τρίμηνο μειωμένο στα 3,44 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 4,37 δολάρια ανά μετοχή πέρυσι. Η μετοχή της FedEx κατρακύλησε κατά 21,4%.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,45% στις 30.821,50 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 3.872,20 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,9% στις 11.448,40 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαν να δουν από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου, με τον S&P 500 να κλείνει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3.900 μονάδων.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 υπέστη τη μεγαλύτερη «βουτιά» του από τον Ιούνιο. Ο Nasdaq σημείωσε την ισχυρότερη πτώση του από τον Ιανουάριο, ενώ η τελευταία φορά που ο Dow Jones υπέστη παρόμοια εβδομαδιαία πτώση ήταν τον Οκτώβριο του 2020. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 4,1%, ο S&P 500 έχασε 4,8%, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκε ο Nasdaq που υποχώρησε κατά 5,5%.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για νέα δυναμική αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, αναλυτές αναφέρουν μέσω του Bloomberg ότι τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 4% έως το τέλος του 2022, ενώ θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εντός του 2023, προτού οπισθοχωρήσουν στο 3,6% το 2024.

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό πέντε μηνών διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταγράφει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 59,5 μονάδες έναντι 58,2 μονάδων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 60 μονάδες.

Τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

Ήπια άνοδο κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση έκλεισαν με απώλειες για τρίτο σερί πενθήμερο.

Οι επερχόμενες νέες ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δυναμώνουν τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενη ύφεση, γεγονός που θα επηρεάσει επί τα χείρω τη ζήτηση του πετρελαίου. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στο εξωτερικό τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης» δήλωσε στο Marketwatch ο Colin Cieszynski, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη SIA Wealth management.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε οριακά στα 85,11 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, το συμβόλαιο του WTI έχασε 1,9%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 51 σεντς ή 0,6% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 91,35 δολάρια το βαρέλι. Και το Brent υποχώρησε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, με πτώση 1,6%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Τέταρτη πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες πέντε για τον χρυσό

Το σερί των εβδομαδιαίων απωλειών συνέχισε και ο χρυσός, παρά την ημερήσια άνοδό του. Μία ημέρα αφότου έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, το πολύτιμο μέταλλο επανήλθε στα κέρδη, χωρίς ωστόσο να «σβήσει» τις εβδομαδιαίες απώλειες. Μάλιστα, σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός σημείωσε σημαντική πτώση στο τέταρτο αρνητικό 5νθήμερο στα τελευταία πέντε.

Οι τιμές του χρυσού πήραν «μια ανάσα ανακούφισης» την Παρασκευή, καθώς τα οικονομικά μεγέθη «επιβεβαίωσαν ότι η Fed δεν μπορεί να κινηθεί ιδιαίτερα επιθετικά όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς κάτι τέτοιο θα σκοτώσει εντελώς την οικονομική ανάκαμψη», επισήμανε ο Naeem Aslam, αναλυτής της AvaTrade.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 6,20 δολάρια ή 0,4%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.683,50 δολάρια η ουγγιά. Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός υποχώρησε κατά 2,6%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, το ασήμι παραδόσεως πρόσθεσε 11 σεντς ή 0,6% την Παρασκευή στα 19,381 δολάρια η ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 3,3%. Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 0,8% στα 3,5165 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας πτώση 1,4% στην εβδομάδα.

Wall StreetFedExΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςύφεσηεπιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα