Σε χαμηλό δύο ετών το κόστος των τροφίμων παγκοσμίως

14:16 2/6/2023 - Πηγή: Reporter

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε τον Μάιο το κόστος τροφίμων, σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τη νέα μέτρηση του παγκόσμιου δείκτη τιμών Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των τιμών στα φυτικά έλαια, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά είδη αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών στις κατηγορίες του κρέατος και της ζάχαρης.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 124,3 μονάδες έναντι 127,7 μονάδων

τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο οργανισμός.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από την άνοιξη του 2021, ενώ ο δείκτης τιμών βρίσκεται 22% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι τιμές των δημητριακών τον Μάιο μειώθηκαν κατά περίπου 5%, ενώ οι παγκόσμιες τιμές γαλακτοκομικών υποχώρησαν πάνω από 3% εν μέσω εποχικής ανάκαμψης της παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο.

Επίσης, πτώση σχεδόν 9% κατέγραψαν οι τιμές των φυτικών ελαίων, ενώ στον αντίποδα αύξηση 5,5% σημείωσαν οι τιμές της ζάχαρης, κλείνοντας τον Μάιο με άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Τέλος, σχετικά με την παραγωγή δημητριακών, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με το 2022 και θα ανέλθει στους 2,813 δισ. τόνους, κυρίως εξαιτίας της ενίσχυσης της παραγωγής αραβοσίτου, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών την περίοδο 2023/24 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,7% στους 873 εκατομμύρια τόνους.

τιμές τροφίμωνBloombergΠτώση
Keywords
Τυχαία Θέματα