Σε χαμηλό 14 εβδομάδων έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:43 6/7/2023 - Πηγή: Reporter

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (6/7) οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 εβδομάδων, λόγω των έντονων επενδυτικών ανησυχιών για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια τερμάτισαν στο «κόκκινο». Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε «βουτιά» 10,72 μονάδων ή 2,34% και έκλεισε στις 447,22 μονάδες, «πέφτοντας» στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του περασμένου

Μαρτίου. Στους κλαδικούς δείκτες, τα ταξίδια και οι δραστηριότητες αναψυχής ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση άνω του 4% και ακολούθησε το λιανεμπόριο με -3,7%. Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 3%, ενώ ο κλάδος του real estate υπέστη μεγαλύτερη πτώση, που «άγγιξε» το 4,2%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 2,57% στις 15.528,54 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,17% στις 7.280,50 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε 3,13% στις 7.082,29 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 2,12% στις 9.285 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,53% στις 27.506,91 μονάδες. Όλοι οι δείκτες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Η Embracer ήταν ο μεγάλος χαμένος του Stoxx 600 και υποχώρησε κατά 13,8% καθώς ο σουηδικός όμιλος τυχερών παιχνιδιών συγκέντρωσε 2 δισ. κορώνες (182 εκατ. δολάρια) σε μια έκδοση μετοχών που απευθυνόταν σε θεσμικούς επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, η FinecoBank έκλεισε με άνοδο 6% καθώς κατέγραψε εισροές 765 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο ως ταμειακές ροές από καταθέσεις και σε προϊόντα υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AUM).

Η βρετανική εταιρεία fintech CAB Payments έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε μια χρονιά που λίγες εταιρείες έχουν επιλέξει να εισαχθούν στο LSE. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με το Λονδίνο, το οποίο είναι μια εκπληκτική τοποθεσία για να εισαγάγεις μια εταιρεία στο χρηματιστήριο» σημείωσε ο Bhairav Trivedi, CEO της CAB Payments. «Είμαστε εξαιρετικά bullish για το LSE» συνέχισε ο Trivedi, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει στόχο να δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά fintech της Βρετανίας.

Οι ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων επιδεινώθηκαν μετά από έρευνα που έδειξε ότι οι ιδιωτικές μισθοδοσίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή, παρά τους αυξανόμενους κινδύνους για ύφεση.

Οι νέες πιέσεις στις αγορές έρχονται σε συνέχεια των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι η Fed συμφώνησε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου για να κερδίσει χρόνο και να αξιολογήσει την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου της Γερμανίας, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα επιτόκια, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2008, πιέζοντας επίσης τις μετοχές. Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, λόγω των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας σε πλοία, διαστημόπλοια και στρατιωτικά οχήματα.

Στα μάκρο της ημέρας, σταθερό παρέμεινε το λιανεμπόριο στην ευρωζώνη τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το λιανικό εμπόριο υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά κατά 2,9% στην ευρωζώνη και κατά 3% στην ΕΕ τον Μάιο.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣEMBRACERFINECOBANKStoxx 600ΜάρτιοςΓερμανίαCAB PAYMENTS
Keywords
Τυχαία Θέματα