Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές στο άνοιγμα- Βλέμματα στην Ισπανία

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (21/7), καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν έναν νέο κύκλο εταιρικών αποτελεσμάτων και προσβλέπουν στις κρίσιμες ισπανικές εκλογές το Σαββατοκύριακο.

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχωρούν 1,6% για να συνεχίσουν τη διολίσθηση της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ οι ασφαλιστικές μετοχές καταγράφουν αύξηση 0,8%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip

έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης 0,4% υψηλότερα, αν και ο τεχνολογικός τομέας σημείωσε πτώση 2,5% λόγω των αδύναμων κερδών τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ υπέστη βαρύ πλήγμα σε μια σειρά ενδιάμεσων εκλογών μέσα στη νύχτα, χάνοντας δύο έδρες στο κοινοβούλιο από το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Τα αποτελέσματα ήταν δυσοίωνα για το κυβερνών κόμμα, καθώς προσβλέπει σε γενικές εκλογές το 2024.

Παράλληλα, οι Ισπανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε κρίσιμες πρόωρες γενικές εκλογές που θα μπορούσαν να τερματίσουν την τετραετή θητεία του αριστερού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες και να σηματοδοτήσουν μια στροφή προς τα δεξιά στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η σεζόν ανακοίνωσης εταιρικών κερδών στην Ευρώπη, όταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ενεργειακοί κολοσσοί και οι κατασκευαστές αεροσκαφών αναμένεται να υποβάλουν τον απολογισμό τους.

Στα μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο μετά από μια ώθηση από τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία άνοδο μόλις 0,2%.

«Ό,τι και αν ενθαρρύνει αυτές τις δαπάνες, οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές παραμένουν πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία. Για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό είναι ευπρόσδεκτο, καθώς η ισχυρή εγχώρια κατανάλωση θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή της διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση», δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής μακροοικονομολόγος στην Equiti Capital.

«Αλλά τα σημερινά νούμερα πιθανότατα θα γίνουν δεκτά με κάποια ανησυχία στο εσωτερικό της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς υποδηλώνουν ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στις προσπάθειές της να μετριάσει τη ζήτηση προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, παρά τα πιο ήπια στοιχεία του ΔΤΚ που παρατηρήθηκαν αυτή την εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,06% στις 463,64 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,52% στις 16.118,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,10% στις 7.391,78 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,01% στις 7.646,39 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,08% στις 28.839 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,22% στις 9.501,56 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,29% στις 6.182,89 μονάδες.

DAX 30Stoxx Europe 600ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα