Σε αναζήτηση απάντησης στον Πούτιν η ΕΕ- «Γρίφος» τα ρούβλια

Τις επίσημες οδηγίες της ΕΕ αναμένει η Αθήνα για το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί το “bras de fer” με τη Ρωσία με αιχμή τον τρόπο πληρωμών των ποσοτήτων φυσικού που προμηθεύεται το κάθε κράτος μέλος. Στις 20 Μαΐου οι ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Mytilineos, και η Προμηθέας Gas έχουν υποχρεώσεις καταβολών, αλλά εν τω μεταξύ στις 2 Μάη αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, εκτάκτως, ώστε να καθορίζουν τα επόμενα βήματα και να δώσουν κατά το δυνατό μια οριστική λύση στο θέμα. Εν τω μεταξύ η γραμμή της Αθήνας είναι για τήρηση των όσων έχει υποστηρίξει η ηγεσία της ΕΕ.

Βέβαια τον τόνο αναμένεται να δώσει η Γερμανία, που τις επόμενες μέρες έχει σειρά να πληρώσει κάποιες δόσεις και θα φανεί έτσι το τι θα επιλέξει να κάνει σε σχέση με τον τρόπο πληρωμών.

"Επί του παρόντος η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι εξασφαλισμένη", ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κρατικός φορέας διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου, για να προσθέσει ότι "παρακολουθεί την κατάσταση με πολλή προσοχή". Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι "η ροή του φυσικού αερίου παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα", αλλά καταγράφει "με ανησυχία" ότι έχουν ήδη σταματήσει οι ροές προς δύο ευρωπαϊκές χώρες, γι αυτό παραμένει "σε στενό συντονισμό με την ΕΕ" όπως μεταδίδει η DW.

Η γραμμή της ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι οι κινήσεις της Ρωσίας έχουν στόχο την παραβίαση του πλαισίου των ευρωπαϊκών κυρώσεων και κάλεσε τις εταιρείες που συναλλάσσονται με την Gazprom να συνεχίζουν να πληρώνουν επί τη βάση των συμβολαίων τους, όπως έκαναν και πριν το διάταγμα Πούτιν. "Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου της σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Και δείχνει για μία ακόμη φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου."

Αυτό ανέφερε, χθες, σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά της ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συμπληρώνοντας τα εξής:

"Έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι στεκόμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζει αυτή η νέα πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη στήριξή μας" κατέληξε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της”, πρόσθεσε. “Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις”, είπε η φον ντερ Λάιεν. “Αυτό θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων, άρα υψηλός κίνδυνος για τις εταιρείες” τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαφωνίες

Με βάση πάντως δημοσιεύματα σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία καταγράφονται διαφωνίες εντός της ΕΕ για την στάση που θα πρέπει να κρατηθεί έναντι της Ρωσίας και γι' αυτό άλλωστε αναμένεται η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΝ των κρατών μελών. Μόνο βέβαια η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει ότι θα πληρώσει σε ρούβλια με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ να έχουν κρατήσει “σκληρή” στάση. Ωστόσο, το Bloomberg, με βάση ρωσικές πηγές, σημείωσε ότι 4 ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει τη Gazprom σε ρούβλια ενώ 10 ακόμα εταιρίες έχουν δηλώσει ότι θα το πράξουν. Ειδικότερα, με βάση το Bloomberg, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank, για να πληρώσει το ρωσικό αέριο. Το πρακτορείο σημειώνει, επίσης, ότι η Eni εξακολουθεί να αναμένει οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της ΕΕ σχετικά με τους όρους και τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων λογαριασμών. Εκπρόσωποι της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας, πάντως, δεν σχολίασαν τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο ο ιταλικός κολοσσός χαρακτήρισε «ερμηνεία» τη σχετική είδηση που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Bloomberg. Νωρίτερα, βέβαια,η Gazprom είχε διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz και στην πολωνική PGNiG, λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια. Διαπραγματεύσεις εταιριών και Non Paper
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα των πληρωμών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, με βάση άτυπη ενημέρωση από την Κομισιόν το άνοιγμα λογαριασμού στην Gazprombank δε συνιστά παραβίαση των κυρώσεων εκτός και αν εμπλακεί στην συναλλαγή η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Προφανώς το όλο θέμα εξελίσσεται σε πολιτικό με τις εταιρείες προμήθειας αερίου να προσπαθούν, παρασκηνιακά και μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ΕΕ, να βρουν λύση. Ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης των δυο πλευρών είναι το πότε θεωρείται μια πληρωμή συντελεσμένη, δηλαδή με την καταβολή στον πρώτο λογαριασμό στην τράπεζα της Gazprom που είναι σε ευρώ, ή με την εκκαθάριση σε ρούβλια στον δεύτερο λογαριασμό. Ήδη, δε, οι Ελληνικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με τον ρωσικό κολοσσό για το θέμα ώστε να βρεθεί ενδεχομένως μια λύση, πέρα κι από τις αποφάσεις της ΕΕ.

Τα φορτία

Σε αυτό το έντονο σκηνικό αβεβαιότητας η Αθήνα εξετάζει εναλλακτικές, τόσο για την εγχώρια τροφοδοσία, όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας όντας σε ανοικτή γραμμή με τις εταιρίες που έχουν μπροστά τους πληρωμές κι αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΕ.Σε πρώτο χρόνο έμφαση, πάντως, δίνεται στην ενίσχυση των προμηθειών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και βέβαια παράλληλα ξετυλίγεται και το σχέδιο διασφάλισης επάρκειας που είχε αποφασιστεί πριν από αρκετές εβδομάδες και περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις. Προς ώρας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, αναμένονται μια σειρά από 5 φορτία στη Ρεβυθούσα.

Έτσι στις 30 Απριλίου φορτίο LNG 85.000 KWh προορίζεται για λογαριασμό της Elpedison. Στις 2 Μαϊου προγραμματίζεται φορτίο 350.000 KWh για τη ΔΕΗ, κι έπονται φορτία 463.000 KWh της Mytilineos (στις 5 Μαϊου), και 500.000 KWh της ΔΕΠΑ στις 16 Μαϊου. Στις 18 Μαϊου φορτία LNG αναμένεται να καταφθάσουν στη Ρεβυθούσα για λογαριασμό της MET Energy EAD (για τη Βουλγαρία) και στις 25 Μάϊου προβλέπεται η εκφόρτωση ενός ακόμα φορτίου 535.000 της MYTILINEOS.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕνέργειαΕΕΠουτιν
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter