Σε «αναμμένα κάρβουνα» λόγω πληθωρισμού η Wall Street

Απώλειες κατέγραψε για ακόμη μία συνεδρίαση η Wall Street, εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη (12/1) για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,45% στις 36.068,87 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 4.669,70 μονάδες -κατέγρεψε πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις-, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 14.942,80 μονάδες, ανατρέποντας τα χαμηλά ημέρας του, που

έφτασαν μέχρι το -2,6%.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την αποσαφήνιση των προθέσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) κατά την κατάθεση του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, στη Γερουσία. Ο επικεφαλής της Fed αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ ερωτήσεων από τους γερουσιαστές για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού, χωρίς ταυτόχρονα να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, οι τράπεζες JP Morgan Chase, Citigroup και Wells Fargo γνωστοποιούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα την ερχόμενη Παρασκευή (14/1).

Απώλειες για το πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Ειδικότερα, οι ανησυχίες για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον έχουν επαναφέρει τους φόβους για μείωση της ζήτησης του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, οι επενδυτές ζυγίζουν την πρόσφατη αναταραχή στο Καζακστάν και την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία, καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν πιθανές διαταραχές στην προσφορά τους επόμενους μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 67 cents ή σχεδόν 0,9% και έκλεισε στα 78,23 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Αντίστοιχα, το Brent Μαρτίου υποχώρησε 88 cents ή 1,1% στα 80,87 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Κέρδη για τον χρυσό

Ανοδικά έκλεισε σήμερα η τιμή του συμβολαίου χρυσού, παρά την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, εν όψει των νέων ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Κι αυτό διότι το πολύτιμο μέταλλο βρήκε στήριγμα στη νέα υποχώρηση της αγοράς μετοχών, αλλά και στις γεωπολιτικής ανησυχίες.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού παράδοσης Φεβρουαρίου κέρδισαν 0,1% στα 1.798,80 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,6% στα 22,44 δολάρια η ουγγιά.

FEDERAL RESERVEπληθωρισμόςWall StreetΗΠΑγερουσίαΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα