Σχεδόν γεμάτες οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου,αλλά τα δύσκολα έρχονται

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δήλωσε ότι, ενώ οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης για αυτόν τον χειμώνα είναι σχεδόν πλήρεις, ο επόμενος θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Οικονομικού Συμβουλίου της Φινλανδίας την Τετάρτη, ο Fatih Birol είπε ότι σχεδόν το 90% των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν γεμάτο.

«Θα προτιμούσα οι ευρωπαϊκές χώρες να ήταν πολύ πιο ευκίνητες, πολύ ... πιο γρήγορες, για να αντιδράσουν στις συστάσεις μας», είπε στους δημοσιογράφους,

αναφερόμενος στο σχέδιο 10 σημείων του ΔΟΕ για τον τρόπο μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

«Αλλά εκεί που βρισκόμαστε δεν είναι κακό και περιμένω αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις - πολιτικές και τεχνικές εκπλήξεις - και αν ο χειμώνας είναι ένας “κανονικός” χειμώνας, η Ευρώπη μπορεί να περάσει αυτόν τον χειμώνα με κάποιους… μώλωπες εδώ κι εκεί, αλλά μπορούμε να φτάσουμε στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο», εκτίμησε.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Birol είπε ότι τα επίπεδα αποθήκευσης πιθανότατα θα έχουν μειωθεί μεταξύ 25% και 30%: «Λοιπόν, το ερώτημα είναι, πώς θα πάμε από το 25% ή το 30% στο, για άλλη μια φορά, για τον χειμώνα του 2023… 80-90%;».

«Αυτό που μας βοήθησε αυτή τη φορά, (είναι) ότι ακόμα εισάγαμε λίγο αέριο από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες», είπε. Επιπλέον, η Κίνα είχε εισαγάγει «λιγότερο αέριο από ό,τι θα είχε διαφορετικά», λόγω αυτού που ο Birol αποκάλεσε «πολύ υποτονικές οικονομικές επιδόσεις».

Το σενάριο, είπε ο Birol, θα μπορούσε να αλλάξει το 2023, ειδικά όσον αφορά την Κίνα. «Το επόμενο έτος, εάν οι εισαγωγές κινεζικού φυσικού αερίου αυξηθούν με την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, οι μήνες από τον Μάρτιο έως τον επόμενο χειμώνα θα είναι μάλλον δύσκολοι».

«Έτσι αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», είπε, προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες για τότε θα έπρεπε να ξεκινήσουν σήμερα.

«Καμπανάκι» από ΔΟΕ

Τα σχόλια του Birol έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου στην ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο ΔΟΕ ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν σημειώσει σημαντική μείωση φέτος.

«Παρά τη διαθέσιμη ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς, η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά σχεδόν 50% ετησίως από τις αρχές του 2022», ανέφερε η τελευταία έκθεση για την αγορά φυσικού αερίου του οργανισμού με έδρα το Παρίσι.

«Στο τρέχον πλαίσιο, η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον ρωσικό αγωγό δεν μπορεί να αποκλειστεί ενόψει της περιόδου θέρμανσης 2022/23, όταν η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι πιο ευάλωτη», προστίθεται στην έκθεση.

Στροφή ξανά στον λιγνίτη

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη είναι η τρέχουσα κατάσταση, είναι το γεγονός ότι η εταιρεία ενέργειας Orsted ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συνεχίσει ή θα επανεκκινήσει τις εργασίες σε τρεις εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων, αφού έλαβε εντολή από τις δανικές αρχές να το πράξει.

Η Orsted, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το δανέζικο κράτος, είπε ότι αυτό είχε γίνει «για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος στη Δανία».

Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της Orsted, μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία, η γερμανική RWE, είπε ότι τρεις από τις μονάδες λιγνίτη θα επέστρεφαν προσωρινά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο στην παραγωγή ενέργειας.

Η RWE είπε ότι κάθε μία από τις μονάδες είχε χωρητικότητα 300 μεγαβάτ. «Η ανάπτυξή τους αρχικά περιορίζεται έως τις 30 Ιουνίου 2023», πρόσθεσε.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΑΠΟΘΗΚΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥλιγνίτηςΔιεθνής Οργανισμός ΕνέργειαςΔΟΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα