Ρωσικό φυσικό αέριο: Σχέδιο της Κομισιόν για συνέχιση των πληρωμών

Το ενδεχόμενο να πληρώνουν για το φυσικό αέριο προερχόμενο από τη Ρωσία σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα, δίχως να παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, είναι πιθανό για τις εταιρείες με έδρα σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε σήμερα (22/4) η Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει το Reuters σχετικά με το θέμα, η Μόσχα εξέδωσε τον Μάρτιο διάταγμα με το οποίο πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου οι πληρωμές

σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Το εν λόγω διάταγμα δεν εμποδίζει κατ’ ανάγκη μια διαδικασία πληρωμών που θα συμμορφωνόταν με το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ, ανέφερε η Κομισιόν σε έγγραφο που εστάλη στα κράτη μέλη της ΕΕ και δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.

«Οι εταιρείες της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν από τους Ρώσους ομολόγους τους να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από την έκδοση του διατάγματος, δηλαδή καταθέτοντας το οφειλόμενο ποσό σε ευρώ ή δολάρια», σημειώνεται στο έγγραφο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Bloomberg, το έγγραφο ανέφερε ότι το πεδίο εφαρμογής των εξαιρέσεων δεν είναι ακόμη σαφές και ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ. Η Κομισιόν συμβούλεψε τις εταιρείες να ζητήσουν επιβεβαίωση από τη Μόσχα ότι αυτό είναι δυνατό.

«Θα ήταν σκόπιμο να ζητηθεί επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά ότι αυτή η διαδικασία είναι δυνατή σύμφωνα με τους κανόνες του διατάγματος», επισημαίνεται στο έγγραφο.

GazprombankΕυρωπαική ΕπιτροπήΚΥΡΩΣΕΙΣΡωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα