Ρωσία:Έχει χάσει 90% του μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου

Η Ρωσία έχει ήδη χάσει πάνω από το 90% της προηγούμενης κορυφαίας ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς οι αποστολές τις τελευταίες εβδομάδες από τα 1,2 βαρέλια την ημέρα στις 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Το εμπάργκο της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και ο συμφωνημένος μηχανισμός ανώτατων τιμών για το ρωσικό αργό πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία έχει ήδη χάσει

περισσότερο από το 90% της κορυφαίας αγοράς της πριν από τον Φεβρουάριο – με τις αποστολές στο Ρότερνταμ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έως τις 18 Νοεμβρίου να μειώνονται σε μόλις 95.000 bpd, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Περίπου το 75% του ρωσικού αργού πετρελαίου που φορτώνεται τώρα στα λιμάνια της Βαλτικής στη Ρωσία κατευθύνεται προς την Ασία, όπου Ινδοί και Κινέζοι αγοραστές δεν διστάζουν να αγοράσουν ρωσικά φορτία, ειδικά νωρίτερα φέτος, με μεγάλες εκπτώσεις.

Τώρα που το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών απέχουν μόλις δύο εβδομάδες, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ενδείξεις ότι οι αγοραστές στην Ινδία, για παράδειγμα, αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τη φόρτωση προμηθειών πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και την εκφόρτωση στο λιμάνι προορισμού πριν 19 Ιανουαρίου, η οποία δεν θα υπόκειται σε εμπάργκο και ανώτατο όριο τιμών.

Ωστόσο, οι αγοραστές στην Ινδία και την Κίνα λέγεται ότι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αγορά ρωσικού πετρελαίου μετά τις 5 Δεκεμβρίου, περιμένοντας σαφήνεια σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί το ανώτατο όριο τιμών και εάν θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις για τους αγοραστές του ρωσικού αργού μετά την έναρξη των κυρώσεων.

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και προϊόντων σε λίγες μόνο εβδομάδες, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στη μηνιαία Έκθεσή του για την Αγορά Πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

Εν μέσω ενδείξεων αποδυνάμωσης της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου: «Τα επερχόμενα εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων και η απαγόρευση των θαλάσσιων υπηρεσιών θα προσθέσουν περαιτέρω πίεση στα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου και, ειδικότερα, στις ήδη εξαιρετικά στενές αγορές ντίζελ», δήλωσε ο ΔΟΕ. «Ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των εντάσεων, ωστόσο υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και υλικοτεχνικές προκλήσεις», ανέφερε οργανισμός ενέργειας.

ΡωσίαΟυκρανίαπόλεμοςΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα