Ρεύμα: Παραμένει το χάσμα χονδρεμπορικών τιμών Ευρώπης- Ελλάδας

Για μια ακόμη ημέρα οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη θυμίζουν τις «προπολεμικές» ημέρες διατηρώντας παράλληλα μια «χαώδη» διαφορά με την Ελλάδα.

Για σήμερα Παρασκευή η τιμή της MWh διαμορφώνεται στα 228,15 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 8,09% από τα 248 ευρώ που ήταν την Πέμπτη.

Στη Βουλγαρία η τιμή της MWh διαμορφώθηκε στα 54,50 ευρώ, στη Σερβία στα 51,16 ευρώ, η Ρουμανία με 54,50 ευρώ. Στις χώρες, δε, του «πυρήνα» της ΕΕ οι τιμές έχουν πέσει στα τάρταρα. Έτσι, η Γερμανία έγραψε 14,63 ευρώ ανά MWh ,η

Γαλλία με 18,48 ευρώ ανά MWh , η Ισπανία και η Πορτογαλία έγραψαν 6,02 ευρώ, η Ολλανδία 16 ευρώ, το Βέλγιο 16,77 ευρώ.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ενδοσυνεδριακά η τιμή της MWh κυμάνθηκε από τα 130 έως τα 317 ευρώ ανά MWh. Για 5η κατά σειρά συνεδρίαση οι εισαγωγές ήταν το κύριο στοιχείο. Οι εισαγωγές ρεύματος κάλυψαν το 35,16% της εγχώριας ζήτησης. Συνολικά ζητήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ 45.956 MWh. H παραγωγή ενέργειας από Φ/Α αντιστοιχούν στο 32% , οι λιγνιτικές μονάδες, το 8,34%, οι ΑΠΕ το 17,13% και οι υδροηλεκτρικές μονάδες έδωσαν το 2,3% της ενέργειας.

Ουσιαστικά, η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, οι γεμάτες αποθήκες, ο καλός καιρός που «φρενάρει» τη ζήτηση σπρώχνουν τις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης σε πτώση.

Οι αιτίες

Ο τρόπος διαμόρφωσης της τιμής ρεύματος, που γίνεται, σε ένα μεγάλο ποσοστό, με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα οδηγεί σε αυτήν την εικόνα για τις τιμές ρεύματος. Έτσι, το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή τιμολογείται με βάση τον μέσο όρο του TTF του προηγούμενου μήνα, όταν οι τιμές ήταν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του TTF το Νοέμβριο κινήθηκε μεταξύ 123,4 ευρώ/MWh την 1η του μήνα και 146,3 ευρώ/MWh στις 30/11.

Επιπλέον, η επαρκής διασύνδεση των κρατών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης επιτρέπει την διαμόρφωση ισορροπίας στις τιμές και τη λειτουργία με ανταγωνιστικό τρόπο των αγορών. Στην «καθ΄ημάς» Ανατολή η διαμόρφωσης της τιμής, πέρα από τις ισορροπίες στο φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα, καθορίζονται κι από την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ)και από την πιο ακριβή μονάδα που μπαίνει στη διαπραγμάτευση τιμής, (κάτι που φαίνεται από τις ενδοσυνεδριακές προσφορές τιμών), αλλά κι από το ότι η διασύνδεση με τις άλλες αγορές είναι περιορισμένη.

Όπως ανέφερε, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε άτυπη ενημέρωση με αφορμή τις μεγάλες διαφορές που καταγράφονται στις τιμές της ελληνικής αγοράς χονδρικής του ρεύματος σε σχέση με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη, «για το σύνολο του Δεκεμβρίου η ελληνική αγορά είναι φθηνότερη ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κλπ». Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα και θα αναζητηθούν οι διακυμάνσεις της τιμής του, ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική εικόνα».

Το ΥΠΕΝ επαναλαμβάνει ακόμη ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση των τιμών ενέργειας στη λιανική σε προσιτά επίπεδα για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες ισχύει απολύτως και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.

Ωστόσο, λόγω των τιμών των τελευταίων ημερών στην Ευρώπη, διευρύνει έστω και οριακά τη διαφορά της από τη μέση τιμή της Ευρώπης, κάτι που, όμως, εάν συνεχιστεί θα “ροκανίσει” την ανταγωνιστικότητά της.

Να σημειωθεί ότι στα 278,36 ήταν χθες η μέση τιμή για το ρεύμα για το μήνα που φεύγει στην Αγορά της Επόμενης Μέρας με βάση τα στοιχεία του Ελληνικούυ Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Περίπου σε ανάλογα ύψη είναι οι μέσες τιμές και στις αλλες χώρες της ΕΕ με επίπεδα τιμών από 268,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γερμανία μέχρι 301,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην Ιταλία

Σήμερα η εικόνα έχει ως εξής: Στην Ελλάδα η τιμή είναι στα 276,69 ευρώ ανά MWh, στη Γερμανία στα 260,03, στην Ιταλία 297,26, στη Γαλλία 279,77. στη Βουλγαρία 253,43.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τον μηχανισμό που ισχύει από τον Ιούλιο και τις τιμές που ορίζει η ΡΑΕ, οι μονάδες κλειστού κύκλου φυσικού αερίου αποζημιώνονται προς 326, 92 ευρώ ανά MWh τον Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο η τιμή ήταν στα 371,40 ευρώ ανά MWh. Η πτώση αυτή στην «ταρίφα» του μηχανισμού αποφασίστηκε από τη ΡΑΕ λόγω της αποκλιμάκωσης της της τιμής του συμβολαίου TTF, που για το Νοέμβριο (ήταν η περίοδος που «κλείνονται» ποσότητες για παραγωγή ρεύματος για τον τρέχοντα μήνα) κινήθηκε από τα 95 έως τα 147 ευρώ ανά MWh.

Γιώργος Αλεξάκης

ρεύμα ΕυρώπηΕΛΛΑΔΑχονδρεμπόριο
Keywords
Τυχαία Θέματα