Ρεν-Λέιν για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο: Πρακτικά τελειωμένη υπόθεση

Δύο βασικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έριξαν τη Δευτέρα (27/5) το βάρος τους στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι πρακτικά τελειωμένη υπόθεση.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, τόνισε ότι ο πληθωρισμός

στη ζώνη του ευρώ μειώνεται με «διαρκή τρόπο».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που βρίσκεται κάτω από το 3%, παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναμένονται την Παρασκευή.

«Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας του 2% με διατηρήσιμο τρόπο και έτσι είναι ώριμη η στιγμή τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη στάση νομισματικής πολιτικής και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Ρεν σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το CNBC.

«Αυτό προϋποθέτει προφανώς ότι η αποπληθωριστική τάση θα συνεχιστεί και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές στη γεωπολιτική κατάσταση και στις τιμές της ενέργειας». Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Εκτός από μεγάλες εκπλήξεις, σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρκετά σε αυτό που βλέπουμε για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».

Τα σχόλια έρχονται ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας στις 6 Ιουνίου. Οι αγορές δείχνουν τώρα πολύ υψηλή πιθανότητα μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, από 4% που είναι σήμερα. Τα σχόλια των Ρεν και Λέιν τη Δευτέρα ακολουθούν μια σειρά παρόμοιων σχολίων από άλλα μέλη της ΕΚΤ.

#Ολι_Ρεν #Φίλιπ_Λέιν #ΕΚΤ #μειώσεις_επιτοκίων
Keywords
Αναζητήσεις
ren-lein-gia-meiosi-epitokion-ton-iounio-praktika-teleiomeni-ypothesi.htm
Τυχαία Θέματα