Ρεκόρ ναύλων για τα πλοία φυσικού αερίου λόγω ενεργειακής κρίσης

Οι τιμές των δεξαμενόπλοιων για τα πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του μήνα καθώς η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασία και την Ευρώπη αυξάνει τη ζήτηση για πλοία.

Η ημερήσια τιμή ναύλωσης για ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG με χωρητικότητα 160.000 κυβικά μέτρα στα λιμάνια της λεκάνης του Ειρηνικού αυξήθηκε στα 202.500 δολάρια την ημέρα την Τρίτη, το υψηλότερο από τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των Spark Commodities.

Για τον ίδιο τύπο πλοίου που κινείται

στη λεκάνη του Ατλαντικού, το ποσοστό έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου την Παρασκευή, αλλά έπεσε στα 138.250 δολάρια την ημέρα την Τρίτη. Και οι δύο τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του μήνα.

Καθώς οι μονάδες ΥΦΑ επιστρέφουν από τη συντήρηση και η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η διαθεσιμότητα των πλοίων ήταν περιορισμένη, ανέφεραν οι πηγές.

Επί του παρόντος, η διαφορά τιμής μεταξύ των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Henry Hub και των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία είναι ιστορικά πολύ μεγάλη και οι έμποροι ανέμεναν ότι η ροή των αμερικανικών εξαγωγικών φορτίων θα αυξηθεί το χειμώνα, κάτι που θα αυξήσει επίσης τα ναύλα.

Τα ποσοστά ναύλων σε όλα τα δρομολόγια αυξάνονται αυτήν την εβδομάδα και πιθανότατα θα σπάσουν τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, δήλωσε ένας έμπορος LNG με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση αναμένεται στη Διώρυγα του Παναμά, την οποία χρησιμοποιούν τα πλοία για τη μεταφορά LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ασία, ενώ πολύ λίγα πλοία είναι διαθέσιμα για ναύλωση φετινού χειμώνα, δήλωσε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της FLEX LNG Management.

"Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι τιμές των φορτίων είναι εξαιρετικά σταθερές, οπότε η προθυμία να πληρώσουμε για τα φορτία είναι πολύ υψηλή", είπε, προσθέτοντας ότι οι τιμές των ναύλων αναμένεται να αυξηθούν ακόμα τους επόμενους μήνες, αν και πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

«Κανονικά (τα ποσοστά θα κορυφώνονταν το δεύτερο εξάμηνο του Δεκεμβρίου), αλλά σε περίπτωση κρύου χειμώνα που φαίνεται πιθανό να έχει λάβει συναγερμό με το ισχυρό ψυχρό καιρικό φαινόμενο La Nina, τα ναύλα μπορεί να παραμείνουν αυξημένα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου», είπε. Η ανανέωση της ζήτησης για LNG το επόμενο έτος για την αναπλήρωση των χαμηλών επιπέδων αποθεμάτων μπορεί να διατηρήσει τους ναύλους σε υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο χειμώνα.

Μαρία Μπερτζελέτου

ναύλαενεργειακή κρίσηΥΦΑπλοία μεταφοράς ΥΦΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα