Ρεκόρ διαλύσεων για τα δεξαμενόπλοια τη φετινή χρονιά

Τους πρώτους 4 μήνες της φετινής χρονιάς, το ποσοστό διαλύσεων των δεξαμενοπλοίων που έχει σταλεί προς διάλυση έχει ήδη πλησιάσει στο συνολικό αριθμό διαλύσεων που σημειώθηκε το 2019 και το 2020. Αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί, αναμένεται ότι θα σπάσει ρεκόρ διαλύσεων για τα τελευταία 11 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη BIMCO, μέχρι στιγμής φέτος, 10 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και 38 πετρελαιοειδών έχουν εγκαταλείψει τον ενεργό εμπορικό στόλο. Ο αριθμός διαλύσεων των πλοίων μεταφοράς αργού

πετρελαίου πλησιάζει μόλις τα 1,45 εκ. (m) DWT από τις αρχές του έτους σε σύγκριση με τα 1,25 εκατομμύρια DWT πετρελαιοφόρων.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ο αριθμός διαλύσεων των πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου και προιόντων πετρελαίου από το 2020 εώς και σήμερα, συγκριτικά με το αριθμό διαλύσεων στον τομέα των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, dry bulkers.

Κατά τα έτη 2019 και 2020, 1,2 εκατομμύρια DWT δυναμικότητας πετρελαιοειδών ήταν το μόνο που σημειώθηκε προς διαλύσεις. Το 2021, ωστόσο, η ίδια ποσότητα χωρητικότητας πωλήθηκε σε περίοδο τεσσάρων μηνών για απόσυρση από το τη συνολική χωρητικότητα.

Με χαμηλά επίπεδα ναυλαγοράς spot για τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου, η συνολική χωρητικότητα που θα σταλεί προς διάλυση στη φετινή χρονιά, αναμφίβολα θα υπερβεί εκείνη του 2020 και 2019 (2,2 εκ dwt). Αλλά είναι απίθανο να φτάσει τα 18,5 εκ dwt που σημειώθηκαν το 2018, όταν τα επίπεδα κερδοφορίας της ναυλαγοράς ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Τέλος, η απόσυρση της χωρητικότητας πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού χύδην φορτίου παρουσίασε εντελώς διαφορετική εικόνα από τα δεξαμενόπλοια. Οι εφοπλιστές των πλοίων dry bulkers δεν περίμεναν την εξαιρετική αγορά που αποδείχθηκε στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.

Η μέση ηλικία των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια το 2020 και 2021 είναι 28-29 ετών, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ναυτιλιακοί παίκτες είναι πλέον ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση της ναυλαγοράς και δεν κινούνται σε διαλύσεις πλοίων νεότερης ηλικίας.

Ωστόσο, τη τελευταία βδομάδα του Μαΐου, ο Βαλτικός δείκτης χύδην ξηρού φορτίου, Baltic Dry Index, σημείωσε πτωτική τάση και διακυμάνθηκε κάτω από τις 3,000 μονάδες. Την περασμένη Τρίτη μειώθηκε 2.5% και τερμάτισε στις 2.809 μονάδες, σπάζοντας ένα σερί τεσσάρων ημερών. Η πτώση καθοδηγήθηκε ύστερα από την ανακοίνωσης της Κινεζικής κυβέρνησης για εντατικοποίηση μέτρων για έλεγχο στην άνοδο σε τιμές πρώτων υλών που υπονομεύουν την ανάκαμψη της χώρας.

Ο δείκτης capesize, ο οποίος παρακολουθεί φορτία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα 150.000 τόνων, βυθίστηκε 5,3% στις 3.745, το χαμηλότερο από τις 20 Απριλίου, ενώ ο δείκτης panamax που παρακολουθεί φορτία περίπου 60.000 έως 70.000 τόνων άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος, μειώθηκε 1,1% σε 2.809. Μεταξύ των μικρότερων πλοίων, ο δείκτης supramax αυξήθηκε κατά 22 μονάδες στις 2.450.

Μαρία Μπερτζελέτου

BIMCOdry bulkersDWTSpotBaltic Dry IndexCapesize
Keywords
Τυχαία Θέματα