«Ράπισμα» στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Osman Kavala!

18:19 2/9/2021 - Πηγή: Reporter

Με δημόσια τοποθέτηση της σήμερα, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, καταφέρει ισχυρό ράπισμα στην Τουρκία, μετά την χθεσινή απόφαση του 13ου Ειδικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για παράταση της κράτησης του Osman Kavala.

Η απόφαση αυτή, αναφέρει η Επίτροπος, διαιωνίζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Επίτροπος υπογραμμίζει ακόμη ότι, ο Καβάλα

βρίσκεται υπό κράτηση για 46 μήνες παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Δεκέμβριο του 2019, η οποία διαπίστωσε ότι οι αρχές τον είχαν στοχοποιήσει επιδιώκοντας να τον οδηγήσουν στη σιωπή.

Τονίζει δε ότι παραμένει υπό κράτηση παρά έξι αποφάσεις και ένα προσωρινό ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ορίζει την κράτηση του ως αυθαίρετη και παροτρύνει έντονα τις αρχές να διασφαλίσουν την άμεση αποφυλάκιση του αιτούντος.

Αντί να τον απαλλάξει από την κράτηση, ένα εγχώριο δικαστήριο έλαβε απόφαση στις 2 Αυγούστου να συγχωνεύσει τις τρέχουσες αβάσιμες ποινικές διαδικασίες εναντίον του με μια άλλη ποινική διαδικασία που σχετίζεται με τη διαμαρτυρία του Πάρκου Γκεζί του 2013, υπονομεύοντας περαιτέρω τις προοπτικές αποφυλάκισής του.

Η Επίτροπος συμπεραίνει ότι, ο Καβάλα είναι θύμα ενός συστήματος δικαιοσύνης, που χρησιμοποιήθηκε για να φιμώσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους και έδειξε πρωτοφανή επίπεδα αδιαφορίας για τις βασικότερες αρχές του δικαίου, όπως το τεκμήριο αθωότητας, καμία τιμωρία χωρίς έγκλημα και μη αναδρομικότητα αδικήματα, ή να μην κριθούν ξανά για τα ίδια γεγονότα.

Ο Καβάλα δεν έπρεπε να ήταν κατ 'αρχήν υπό κράτηση και η παρατεταμένη, παράνομη κράτησή του επιδεικνύει περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Πρέπει να αποφυλακιστεί τώρα, καταλήγει η Επίτροπος.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ράπισμαΤΟΥΡΚΙΑOsman Kavala
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα