Ράιχενμπαχ: Για αρχή οι ανείσπρακτοι φόροι και οι επενδύσεις...μετά τα πάνω-κάτω

Οι βασικοί πυλώνες τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Τα σημεία-κλειδιά της έκθεσης προς την Κομισιόν.Ιδιαίτερα πλούσια σε "κίτρινες κάρτες" και άτυπες "εντολές" είναι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της task force Κομισιόν για την Ελλάδα. Όπως η 30σέλιδη έκθεση προλογίζει "απαιτείται ευρεία και βιώσιμη μεταρρύθμιση προκειμένου να αποκατασταθεί η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, να ανοίξει ο δρόμος
για τη μελλοντική δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να συμβάλλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα".

Η έκθεση ρίχνει εμπροσθοβαρώς την πολιτική που θα ακολουθηθεί στη συλλογή των εισπρακτέων εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που υπολογίζονται γύρω στα 6-8 δισ. ευρώ, και εν συνεχεία σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα για τον περιορισμό των δαπανών, με σημαντική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών και την τεχνική βοήθεια στη «βελτίωση του διυπουργικού συντονισμού.»

Συστήνεται μεταξύ άλλων, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, δημιουργία ειδικών μονάδων/γραφείων ελέγχου φυσικών προσώπων και αυτοαπασχολούμενων με μεγάλα εισοδήματα, ενώ για τον μεγάλο όγκο εκκρεμών φορολογικών διαφορών θα προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός της διοικητικής διαδικασίας επίλυσης φορολογικών διαφορών, η σύσταση εξειδικευμένων μονάδων για την επίλυση των φορολογικών διαφορών και η προώθηση, όπου είναι δυνατό, εναλλακτικών οδών για την επίλυση διαφορών (μεσολάβηση).

Βασικής σημασίας σύμφωνα με την έκθεση είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταχώρησης και επιβολής πληρωμής, όπως εισήχθη για τον ΦΠΑ με τη φοροκάρτα.

Η έκθεση θεωρεί πρώτης προτεραιότητας την άρση των εμποδίων της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και το ξεμπλοκάρισμα των «βαλτωμένων» λόγω έλλειψης ρευστότητας έργων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα έργα εκμετάλλευσης πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, τη διαχείριση των αποβλήτων καθώς και την αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας για τις ΑΠΕ, με ρητή αναφορά στο πρόγραμμα HELIOS.

Ειδικά για τις ΑΠΕ η έκθεση αναφέρει πως «το ισχύον καθεστώς χρηματοδότησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (feed in tariffs) έχει σχεδιαστεί με τρόπο που παρεμποδίζει τη συμβολή κοινοτικών πόρων στις ιδιωτικές επενδύσεις».

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, που τίθεται ως βασικός πυλώνας της τεχνικής βοήθειας της ομάδας Δράσης, ζητείται ο περιορισμός της «υπερβολικής εξάρτησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από εξωτερικούς συμβούλους και η «διευκρίνιση του καθεστώτος χρήσης της γης μέσα από κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στο κτηματολόγιο, οι οποίες θα συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλότερων τιμών όταν τα ακίνητα διατεθούν στην αγορά.

Ζητείται παράλληλα ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον (λιγότερη γραφειοκρατία, αλλαγές στις χρήσεις γης, με παράλληλα ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την task force, «διεξάγονται συζητ
Keywords
Τυχαία Θέματα