Πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα: Καταδικάστηκαν πρώην στελέχη της Tepco

Τέσσερα πρώην στελέχη της Tokyo Electric Power Company (Tepco), καταδίκασε την Τετάρτη (13/7) το δικαστήριο του Τόκιο, σε αποζημίωση 13 τρισεκατομμυρίων γιεν καθώς δεν εμπόδισαν το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι τα στελέχη θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το δυστύχημα εάν είχαν επιδείξει τη δέουσα προσοχή, με την Tepco

να ζητάει «συγγνώμη», χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τη δικαστική απόφαση.

«Ζητούμε ειλικρινή συγγνώμη για την τεράστια ανησυχία που προκαλεί το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi της Tepco Holdings στους κατοίκους της περιοχής και την κοινωνία γενικότερα», αναφέρει η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση.

«Ένα ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο οδηγεί σε μη αναστρέψιμη ζημιά τόσο στις ανθρώπινες ζωές όσο και στο περιβάλλον», δήλωσε ο Yui Kimura, ένας από τους ενάγοντες, προσθέτοντας ότι «τα στελέχη των εταιρειών που λειτουργούν τέτοια εργοστάσια έχουν μία τεράστια ευθύνη που είναι ασύγκριτη με άλλες εταιρείες».

Από την πλευρά τους, οι μέτοχοι της Tepco υποστήριξαν ότι η καταστροφή του 2011 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα πρώην στελέχη δεν είχαν παραβλέψει τις προειδοποιήσεις για τις ενδεχόμενες ζημιές που θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανό τσουνάμι στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Οι αποζημιώσεις που θα καταβάλουν τα πρώην στελέχη θα καλύψουν το κόστος για την αποσυναρμολόγηση των αντιδραστήρων και την αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων.

«Οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν βαθιά συγγνώμη από τους κατοίκους και να υπακούσουν σε αυτήν την απόφαση χωρίς να ασκήσουν έφεση εάν είναι πρόθυμοι να αναλογιστούν τις καταστροφικές ζημιές που προκλήθηκαν από το πυρηνικό ατύχημα σε πολλούς κατοίκους», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εναντίον της Tepco, διαχειρίστριας του εργοστασίου, έχουν κατατεθεί πολλές προσφυγές, ενώ το 2019 τρία πρώην στελέχη της εταιρείας, εναντίον των οποίων είχαν προσφύγει ποινικά κάτοικοι της περιοχής, είχαν αθωωθεί σε πρώτο βαθμό, όμως έχει ασκηθεί έφεση.

TOKYO ELECTRIC POWER COMPANYιαπωνίαπυρηνικό εργοστάσιο2011TEPCO HOLDINGS
Keywords
Τυχαία Θέματα