Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Στο επίκεντρο η ετυμηγορία των Moody's-DBRS

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα (19/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις θέσεις της Moody's και της DBRS για την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας.

Έτσι, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,24% και διαπραγματεύεται στις 834,20 μονάδες. Παράλληλα, ο τζίρος διαμορφώνεται στα 4,16 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) καταγράφει πτώση 0,20% στις 2.008,65 μονάδες, ο τραπεζικός

δείκτης διολισθαίνει 0,26% στις 556,50 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κερδίζει 0,31% στις 1.334,62 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το βράδυ, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, προχώρησε σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής του ικανότητας στο ΒΒ (High) με σταθερές προοπτικές (outlook) για την Ελλάδα, διατηρώντας τη χώρα μας ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο, η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, θα στηρίξει φέτος την οικονομία, παρότι η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει αυξηθεί.

Από την πλευρά της, η Moody’s «κράτησε» στο Ba3 τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και τις σταθερές προοπτικές. Με αυτό τον τρόπο, διατήρησε τη χώρα μας τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τη Moody's, η απόφαση να επιβεβαιωθούν οι αξιολογήσεις Ba3 της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές ισορροπεί τις βελτιώσεις στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια.

Νωρίτερα, σήμερα, ο όμιλος Profile ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του, όπου και παρουσίασε σημαντική άνοδο των πωλήσεων και της μετά φόρων κερδοφορίας το α' εξάμηνο του 2022, κατά 33% και 50% αντίστοιχα.

Παρά τη γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση, ο Όμιλος συνέχισε την ισχυρή ανάπτυξή του, εντός και εκτός συνόρων, παρουσιάζοντας νέες λύσεις και σημαντικές αναβαθμίσεις των υφιστάμενων, που οδηγούν σε ανάληψη νέων έργων, στην σταθερή προτίμηση των πελατών, καθώς και στην ανάληψη εξειδικευμένων έργων του ελληνικού δημοσίου.

Όσον αφορά στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη σημαντικότερη άνοδο παρουσιάζουν οι μετοχές των ΔΕΗ (+0,98%), Alpha Bank (+0,58%) και ΟΛΘ (+1,66%).

Στον αντίποδα, απώλειες καταγράφουν τα ΕΛΠΕ (-1,24%), η Eurobank (-0,82%) και η Aegean (-2,17%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

χρηματιστήριομετοχέςδείκτεςΠτώσηΑθήναMOODYS
Keywords
Τυχαία Θέματα