Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο-Υποχωρεί και το αέριο

17:08 9/5/2023 - Πηγή: Reporter

Υποχωρούν πάνω από 1% οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (9/5), εγκαταλείποντας ορισμένα από τα ισχυρά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, με την αγορά να είναι επιφυλακτική εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία θα είναι καθοριστικά για την επόμενη απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ανέβηκαν περισσότερο από 2%

στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ για τον Απρίλιο ανακοινώνονται την Τετάρτη.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα ίσως για τελευταία φορά σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, ενώ ήταν αινιγματική σχετικά με μελλοντικές αυξήσεις, με την πληθωριστική πίεση να έχει αρχίσει να μειώνεται.

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι αναμένουν ελαφρώς χαμηλότερο πληθωρισμό σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.

«Φυσικά αναμένεται συνεχής συγκράτηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και αλλού», δήλωσε ο Κλίφορντ Μπένετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ACY Securities.

«Παρόλα αυτά, η Federal Reserve παραμένει ιδιαίτερα επικεντρωμένη στην καταπολέμηση του σταθερά υψηλού πληθωρισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο», πρόσθεσε.

Ενώ οι αγορές πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές αυξήθηκαν την Παρασκευή και τη Δευτέρα καθώς οι φόβοι για ύφεση μειώθηκαν στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, και ορισμένοι έμποροι θεώρησαν υπερβολική τη διολίσθηση του αργού για τρεις εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση.

Υποστηρίζοντας επίσης τις τιμές, η καναδική επαρχία της Αλμπέρτα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαββατοκύριακο ως απάντηση στις πυρκαγιές που έχουν εκτοπίσει σχεδόν 30.000 ανθρώπους και ώθησαν τους παραγωγούς ενέργειας να στερήσουν τουλάχιστον 280.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα από την αγορά, περισσότερο από το 3% της καναδικής παραγωγής.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,09% στα 72,36 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,03% στα 76,22 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες και για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,465% στα 35,965 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ . Αν και η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων της Fed «είναι λίγο πολύ αισιόδοξη και πρώιμη», ο χρυσός θα μπορούσε να παγιωθεί γύρω στα 1.980-2.060 δολάρια βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Κάρλο Αλμπέρτο Ντε Κάσα, εξωτερικός αναλυτής της Kinesis Money.

Προς το παρόν, οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς η Fed πρόκειται να λάβει υπόψη τα δεδομένα του δείκτη τιμών καταναλωτή στην απόφασή της για το επιτόκιο, πρόσθεσε ο Ντε Κάσα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,32% στα 2.039,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,17% στα 25,793 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,59% στα 3,9055 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0977 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα σταθεροποιείται στο 1,2617 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,87 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα