Πρώτο ένσημο: €600 για νέο εργαζόμενο, €600 για την επιχείρηση

Στο πακέτο μέτρων για τους νέους που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριλαμβάνεται το «πρώτο ένσημο». Ένα νέο πρόγραμμα που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως κομβικό για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στη χώρα μας είναι σε υψηλά επίπεδα και το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται με στόχο να τα περιορίσει.

Οι νέοι θα ενισχύονται για 6 μήνες με 600 ευρώ συνολικά, τα οποία θα προστίθενται στον μισθό

που έχουν συμφωνήσει με την επιχείρηση. Το ίδιο ποσό θα δίνεται και στις επιχειρήσεις ως κίνητρο για να προσλάβουν νέους εργαζόμενους.

Το μέτρο αφορά νέους έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, οι οποίοι θα επιδοτούνται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ (συνολικά). Τα 600 ευρώ στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) απευθείας στους εργαζομένους.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ποσό αφορά νέους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση.

Η αντιπολίτευση, πάντως, θεωρεί πολύ μικρή και για πολύ λίγους την παραπάνω επιδότηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως το πρόγραμμα είναι "ένα απ' αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα έκανε την κουτοπονηριά να πει 1.200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός)".

Η κυβέρνηση, όμως, υπερασπίζεται το μέτρο, με τον Άκη Σκέρτσο να απαντά πως το μέτρο αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά με το μέτρο της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 θέσεις εργασίας, ενώ συνολικά το κράτος θα επιδοτεί το μη μισθολογικό κόστος για 150.000 θέσεις εργασίας. «Μετά το εξάμηνο επομένως το κράτος θα στέκεται συμπαραστάτης για να συνεχισθεί αυτή η απασχόληση» συμπλήρωσε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πρώτο ένσημοΠΡΟΓΡΑΜΜΑνέοιΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣπροσλήψειςΑνεργία
Keywords
Τυχαία Θέματα