Πρόταση μομφής: Ένταση με το... καλησπέρα ανάμεσα σε Ανδρουλάκη- Τασούλα

Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, να απορρίψει το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για παράλληλη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Στόχος του αιτήματος ήταν να τοποθετηθεί έστω και... έμμεσα

για το ζήτημα ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και δεν μπορεί να λάβει μέρος στη διαδικασία.

Η ομιλία αυτή επρόκειτο να γίνει στη «μικρή» αίθουσα της Βουλής, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε τελικά τη σχετική άδεια.

Εξηγώντας την αρνητική στάση του προεδρείου, ο Κωνσταντίνος Τασούλας τόνισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθεί η αίθουσα την Κυριακή το μεσημέρι όταν θα αρχίσει η αντίστροφη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Η συζήτηση για πρόταση μομφής, είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, και φανταστείτε ένα ακόμα να κάνει ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως ξέρετε, στο κανάλι της Βουλής ποτέ δε μεταδίδεται κοινοβουλευτική ομάδα όταν γίνεται συνεδρίαση της ολομέλειας, πόσω μάλλον στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Γι' αυτό είπα ότι την Κυριακή το μεσημέρι δεν μπορεί να συνεδριάσει μέσα στη Βουλή την ώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία ομιλίας των πολιτικών αρχηγών» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη μικρή αίθουσα της Βουλής ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με αυτή την «ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπεται στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζεται μόνος σας σήμερα… Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ‘ενός ανδρός αρχή’ αυτό παρακαλώ να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο».

«Ούτε ‘ενός ανδρός αρχή’ υπάρχει ούτε τίποτα… Αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον προϋπολογισμό» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αιχμηρή ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε για το θέμα μία πολύ αιχμηρή ανακοίνωση:

"Αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής! Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας. Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση".

LIVE η διαδικασία

ΒουλήΚΙΝΑΛΑνδρουλάκηςπρόταση μομφής
Keywords
Τυχαία Θέματα