Προσπαθούν να… σώσουν την παρτίδα στο άνοιγμα οι ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (12/5), παρά το γεγονός ότι συνολικά για την εβδομάδα βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και τα οικονομικά δεδομένα.

Οι μετοχές των ειδών οικιακής χρήσης ενισχύονται κατά 1,2% και οι τραπεζικές σημειώνουν άνοδο 0,84%.

Η γαλλική Societe Generale ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, αν και οι μετοχές της κινούνται ελαφρά χαμηλότερα στην αρχή των συναλλαγών.

Η γερμανική Allianz δεν έπιασε τις προσδοκίες της, αλλά σημείωσε αύξηση κερδών 329%, αφού τα αποτελέσματα του περασμένου έτους επηρεάστηκαν από πρόστιμα και διακανονισμό για ένα από τα αμερικανικά κεφάλαιά της.

Στα μάκρο, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε αύξηση 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά απροσδόκητη πτώση 0,3% τον Μάρτιο, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε.

Η οικονομική ανάπτυξη έχει επίσης επιβραδυνθεί στην ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη μια ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που παραμένει πάνω από το 10%.

Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι δεν αναμένει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο να πέσει σε ύφεση φέτος, αφού προηγουμένως είχε προβλέψει τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί ποτέ.

«Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχουμε κάνει ποτέ», είπε ο διοικητής της BoE Andrew Bailey στο CNBC μετά την ανακοίνωση, αν και πρόσθεσε ότι η συνολική πρόβλεψη παραμένει αδύναμη.

Οι αγορές εξακολουθούν να επεξεργάζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 4,9% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το αναμενόμενο, ενώ την Πέμπτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού χονδρικής αυξήθηκαν επίσης κάτω από τις προσδοκίες. Ο επίμονος πληθωρισμός έχει διατηρήσει την αβεβαιότητα σχετικά με το αν έφτασε η πολυαναμενόμενη παύση των αυξήσεων επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,66% στις 466,70 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,52% στις 15.913,05 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,95% στις 7.451,02 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 7.763,10 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,12% στις 27.402 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,90% στις 9.264,75 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να υποχωρεί 0,69% στις 6.029,76 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα