Φωτιά τα επιτόκια: Προσπάθειες «πυρόσβεσης» για 80.000 δανειολήπτες

09:17 3/4/2023 - Πηγή: Reporter

Τρόπους για διεύρυνση του “πλέγματος” προστασίας σε δανειολήπτες αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εντάξει περί τους 70.000-80.000 δανειολήπτες σε ευνοϊκές διαδικασίες ενισχύσεων και να αποφευχθεί ένα νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Ήδη, βέβαια, υπάρχει σχετική δράση, που χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και αφορά περί τους 30.000 δανειολήπτες. Ωστόσο το πλέγμα κινήτρων είναι τέτοιο που δεν απλώνει “δίχτυ προστασίας”

σε πολλούς κι έτσι εξετάζεται να “σηκωθεί” ο πήχης (εισοδηματικά κριτήρια).

Συγκεκριμένα καθώς οι προϋποθέσεις, που ορίζει ο νόμος για την ευαλωτότητα αφορούν ιδιαίτερα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή όσα έχουν ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ (μονοπρόσωπο νοικοκυριό) προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και μέχρι του ποσού των 21.000, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού, αποκλείονται πολλοί/ες από τις μνείες.

Στόχος, έτσι, με τη νέα “αναζήτηση” λύσεων του Υπ. Οικονομικών είναι να διευρυνθεί με κάποιο τρόπο η “περίμετρος” και να ενταχθούν νοικοκυριά με άμβλυνση των κριτηρίων. Το επιτόκιό των δανείων τους, όντας κυμαινόμενα, έχουν οδηγήσει τη δόση σε εκτίναξη από 18%-36% ανάλογα με το ύψος αλλά και τη διάρκεια του δανείου τους. Είναι ενδεικτικό ότι στεγαστικό 150.000 ευρώ, με 30ετή εξόφληση, τον περασμένο Ιούνιο είχε δόση 563 ευρώ. Πλέον επιβαρύνεται με 750 ευρώ με ανοικτό ακόμη τον ορίζοντα των αυξήσεων στα επιτίκια. Υπενθυμίζεται, ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο ήταν 1,99% τον Ιούνιο, το Φεβρουάριο είχε εκτιναχθεί στο 4,27% και ακόμα δεν έχει “περάσει” η τελευταία αύξηση της ΕΚΤ. Νέα συνάντηση Στο φόντο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, οργανώνεται συνάντηση και πάλι μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των ηγεσιών των συστημικών τραπεζών, που ενδεχομένως να γίνει και σήμερα ή το πολύ μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, Εκεί θα εξεταστεί η πιθανότητα διεύρυνσης της περιμέτρου με αύξηση, όπως αναφέρθηκε, των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και μια ενδεχόμενη κλιμακωτή επιδότηση.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, για κάθε 5.000 ευρώ αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων (από 7.000-21.000 ευρώ στις 12.000-26.000 ευρώ) η περίμετρος αυξάνεται κατά 15.000 δανειολήπτες. Ετσι με μια αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 10.000 ευρώ, η περίμετρος, μαζί με τους “ευάλωτους”, θα αυξηθεί κοντά στους 60.000 συνεπείς δανειολήπτες.

Οι τελικές, βέβαια, αποφάσεις για την “περίμετρο” των ωφελουμένων θα ληφθούν με βάση τη διαθεσιμότητα πόρων και τον τελικό “κουμπαρά”. Μένει να φανεί, συνεπώς, εάν θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους οι τράπεζες, καθώς μάλιστα από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται η μεγάλη αύξηση των κερδών τους λόγω και των spread μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Επίσης, είναι ανοικτό το ένα θα βάλει και το κράτος το “χέρι στην τσέπη” και πώς μια τέτοια κίνηση δε θα μπλοκαριστεί από την Κομισιόν με επίκληση τοθυ επιχειρήματος περί κρατικών ενισχύσεων.

Στη νέα αυτή συνάντηση, πάντως, που θα έχουν ΥΠΟΙΚ και τράπεζες αναμένεται να παρουσιαστούν από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τα επικαιροποιημένα στοιχεία του προγράμματος στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών.

Οπως είχε πει πριν από μερικές ημέρες ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναζητούνται πολλοί από τους δυνητικά ωφελούμενους. Έτσι, πέραν των 1.500 δανειοληπτών που έχουν πάρει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης, περίπου 25.000 δανειολήπτες βρίσκονται στην “ουρά”, καθώς ξεκίνησαν την αίτησή τους χωρίς όμως να την έχουν ολοκληρώσει.

Ομως οι περίπου 13.000 δεν έχουν καταχωρήσει καν τα στοιχεία επικοινωνίας τους ώστε να τους καθοδηγήσουν οι τράπεζες πώς θα υποβάλουν οριστικά την αίτηση για βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των εν λόγω δανειοληπτών ώστε να ολοκληρώσουν την αίτησή τους.

Να σημειωθεί ότι η έως τώρα επιθετική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, που επιλέγει συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, ως αντίδοτο, στον πληθωρισμό έχει ήδη οδηγήσει πολλούς δανειολήπτες σε αδιέξοδο αλλά και τις τράπεζες εν όψει κινδύνου για νέα κόκκινα δάνεια.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο δείκτης των “κόκκινων” δανείων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 9,7% (στο 10,4% για τα στεγαστικά δάνεια), όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται κάτω από το 1,8%.

Γιώργος Αλεξάκης

επιτόκιαδανειαδανειολήπτες
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα