Προσπάθειες ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο ενόψει του Οκτωβρίου

Προσπάθειες να κλείσει με κέρδη τον «κόκκινο» Σεπτέμβριο, κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,31% στις 1.196,27 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 0,86% στις 2.918,44 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έχει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο κατά 1,51% στις 927,13 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, οι απώλειες προσεγγίζουν το 9% με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί έναν από

τους χειρότερους μήνες του 2023. Σήμερα ολοκληρώνεται η δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του εξαμήνου για τις εισηγμένες εταιρείες, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της Space Hellas το Α' εξάμηνο του 2023 να ανέρχεται σε € 62,3 εκ., έναντι € 53,0 εκ. το 2022.

Χθες, η Dimand σημείωσε αύξηση 52% στα λειτουργικά κέρδη εξαμήνου στα €10,1 εκατ, την Έλαστρον να καταγράφει €2,2 εκατ. στα EBITDA εξαμήνου και την ΕΥ∆ΑΠ από την άλλη να καταγράφει πτώση κερδών στα €0,7 εκ. (€16, 7 εκ.), ως πλήγμα από το κόστος ενέργειας. Παρά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές του μήνα, τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, αλλά και τα θετικά στην πλειοψηφία τους εταιρικά αποτελέσματα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει καταφέρει να βρει τα απαραίτητα στηρίγματα, με το επενδυτικό κοινό να εστιάζει περισσότερο στις διεθνείς ανησυχίες για το ύψος των επιτοκίων και στα δημοσιονομικά μέτρα που θα απαιτηθούν για να ανακάμψουν πολίτες και περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές. Με οδηγό τις τράπεζες στη σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α, ελπίζει να σώσει έστω και στο παρά πέντε τις 1.200 μονάδες, αλλά και να μαζέψει ένα μέρος από τις απώλειες του μήνα. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές Σε «κακό φεγγάρι» παρά τα χθεσινά της κέρδη παραμένει η Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων των ομολόγων και της αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων.
Διαφορετικό είναι το κλίμα στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς οι κυριότεροι δείκτες κατέγραψαν κέρδη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως γίνεται και επί του παρόντος στις ευρωαγορές με τους δείκτες να βρίσκονται στα «πράσινα«, έχοντας τερματίσει ένα πενθήμερο σερί ηττών την προηγούμενη συνεδρίαση. Το ταμπλό στο Χ.Α Από τις τραπεζικές μετοχές, ανοδικά κινείται η ALPHA BANK (+0,40%), η ΕΤΕ (+0,71%), η EUROBANK (+0,17%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,22%). Ανοδικά επίσης κινούνται οι μετοχές της COCA COLA (+1,52%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,91%), της ΛΑΜΔΑ (+1,01%), ο ΟΛΠ (+0,46%) και του ΟΠΑΠ (+1,23%). Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΕΛΑΣΤΡΟΝ (-11,07%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,29%), του ΟΛΘ (-2,44%), της ΣΠΕΙΣ (-0,85%), και της ΤΡΑΣΤΟΡ (-4,59%). Δείτε εδώ τους τίτλους με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση από το σύνολο του ταμπλό. Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα