Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Στα «πράσινα» το άνοιγμα

Να μαζέψουν τις απώλειες των προηγούμενων ημερών προσπαθούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (14/6), εν μέσω φόβων ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ασκήσουν επιθετική νομισματική πολιτική με τον πληθωρισμό να παραμένει σε ιστορικά υψηλά.

Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται των κερδών στο άνοιγμα, ανεβαίνοντας κατά 1,7%, ενώ γενικότερα όλοι οι κλάδοι κινούνται ανοδικά.

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έκαναν «βουτιά» τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αντιδρούν στην πιθανότητα

για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 8,6% τον Μάιο, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση, εντείνοντας τις ανησυχίες της αγοράς ότι η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής. Αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει μια αύξηση τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης την Τετάρτη, έχοντας ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, αν και τα στοιχήματα της αγοράς για αύξηση 75 μονάδων βάσης έχουν αυξηθεί υπό το φως της ανάγνωσης του πληθωρισμού της Παρασκευής.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια την Πέμπτη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η BCB της Βραζιλίας συναντώνται επίσης αυτή την εβδομάδα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο γερμανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο υψηλό πέντε δεκαετιών του 7,9% σε ετήσια βάση με βάση τα εθνικά πρότυπα τον Μάιο, επιβεβαίωσαν επίσημα στοιχεία την Τρίτη.

Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε ελαφρά τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο στο 3,8%, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στον αριθμό- ρεκόρ του 1,3 εκατομμυρίου.

«Ο πληθωρισμός είναι απίθανο να κορυφωθεί μέχρι μετά το καλοκαίρι, το ΑΕΠ έχει μειωθεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και η οικονομία παραμένει πολύ ευάλωτη σε άλλη μια άνοδο στις τιμές της ενέργειας δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέριο», είπε ο Χιου Τζίμπερ, αναλυτής στρατηγικής της JPMorgan Asset Management, υποδηλώνοντας ότι η BoE μπορεί να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,11% στις 412,96 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ ενισχύεται 0,44% στις 13.480,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινείται οριακά ανοδικά 0,01% στις 6.022,73 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,27% στις 7.224,28 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB παρουσιάζει άνοδο 0,15% στις 21.951 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,51% στις 8.224,25 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 0,87% στις 6.068,38 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣStoxx Europe 600DAX 30
Keywords
Τυχαία Θέματα