Ιταλία: Σενάριο κυβέρνησης Ντράγκι- Τι θα σημάνει για την Ευρώπη

Του Αγγελου Κωβαίου

Στην Ιταλία - στον βαθμό που το επιτρέπει η εξελισσόμενη τραγωδία - έχει ξεκινήσει μία απόπειρα πολιτικής συζήτησης για την επόμενη ημέρα. Σε ποια κατάσταση θα βρεθεί η χώρα, τι απώλειες θα έχει τελικά σε ανθρώπινες ζωές, πώς θα μπορέσει να ορθοποδήσει, ειδικώς αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κορονοϊός έχει σαρώσει στον βορρά της χώρας, όπου βρίσκεται και η καρδιά της βαριάς βιομηχανίας της.

Η οικονομική καταστροφή και εκεί είναι δεδομένη. Και υπό αυτές τις συνθήκες

εξετάζονται ήδη τα σενάρια για το ποιος και πώς θα οδηγήσει την χώρα στην επόμενη περίοδο, όπου ουσιαστικά - όπως και παντού - θα απαιτηθεί μία τιτάνια προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης.

Όπως γραφόταν τις προηγούμενες ημέρες στον ιταλικό Τύπο, η κατάσταση της επόμενης ημέρας θα απαιτήσει άλλου είδους συνεννοήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και με το δεδομένο της ύπαρξης ενός Σαλβίνι και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα.

Η συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει έχει ως αντικείμενο την αναγκαιότητα σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το όνομα που συζητείται ως πιθανού επικεφαλής της είναι αυτό του Μάριο Ντράγκι.

Είναι κάτι που γράφεται πλέον στον ιταλικό Τύπο, ωστόσο τελεί υπό πολλές αιρέσεις.

Δεν φαίνεται να είναι μία προοπτική για το διάστημα κατά το οποίο διαρκεί και εξελίσσεται η επέλαση της πανδημίας. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η σημερινή κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε διαχειρίζεται την κατάσταση και δεν νοείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο κάποια παρέμβαση για αλλαγή.

Παρά ταύτα, η επόμενη ημέρα είναι άγνωστη και πιθανώς θα απαιτηθεί κάποια πολιτική παρέμβαση.

Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αν θα εμμείνουν οι Γερμανοί στην σημερινή καταστροφική τους στάση, αν θα υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός και λύση για την στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, ποια έκταση θα έχει εν τέλει προσλάβει η καταστροφή τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Το σίγουρο είναι ότι το ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία είναι υπό συζήτηση και εξέταση.

Και αυτό, εφόσον οι εξελίξεις το επιτρέψουν ή το επιβάλλουν, θα σημάνει πολλά όχι μόνο για την χώρα, αλλά και για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρουσία του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης στο τιμόνι μίας κυβέρνησης, θα σηματοδοτήσει κάτι διαφορετικό.

Το ειδικό του βάρος είναι διαφορετικό, η σωτηρία της ΟΝΕ και της Ευρώπης, εν τέλει, οφείλεται σε αυτόν παρά σε οποιονδήποτε άλλο και οι συμμαχίες που θα σχηματιστούν εντός της Ένωσης θα έχουν άλλους στόχους και άλλες δυνατότητες.

Μπορεί να μην είναι ένα σενάριο για τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, όμως μπορεί να είναι και ένα από εκείνα που θα καθορίσει πολλά για το μέλλον της Ενωσης, αν επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως τέτοια.

ΝτράγκιΙταλίαΕυρώπηΕΕκορονοιόςΚυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα