Προς εβδομαδιαίες απώλειες 10% το πετρέλαιο- Ανησυχία για τη ζήτηση

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (9/12), αλλά τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες λόγω των ανησυχιών για τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές στην Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες που επιβαρύνουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Το μπρεντ έφτασε στο χαμηλό του 2022 αυτή την εβδομάδα, με τα δύο συμβόλαια να οδεύουν προς

εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 10% το καθένα, τις χειρότερες εβδομαδιαίες μειώσεις τους σε ποσοστά από τον Αύγουστο το μπρεντ και τον Απρίλιο το WTI.

Η δομή της αγοράς για τα συμβόλαια μπρεντ έχει αλλάξει σε contango, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμβόλαια για βραχυπρόθεσμη παράδοση είναι φθηνότερα από ό,τι για παράδοση σε έξι μήνες, γεγονός που δείχνει ότι οι έμποροι βλέπουν χαμηλότερη ζήτηση.

Η είδηση για μια διαρροή που έκλεισε τον αγωγό Keystone της καναδικής εταιρείας TC Energy στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε ένα σύντομο ράλι την Πέμπτη. Ωστόσο, οι τιμές τελικά υποχώρησαν καθώς η αγορά έκρινε ότι το κλείσιμο θα ήταν σύντομο.

Η αγορά επίσης παρακολουθεί μια ουρά πετρελαιοφόρων που κρατούσαν οι τουρκικές αρχές καθ' οδόν προς τη Μεσόγειο από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στην Κίνα, τα αυξανόμενα κρούσματα πιθανότατα θα μειώσουν την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, παρά τη χαλάρωση ορισμένων περιορισμών, φέρνοντας ανάκαμψη μόνο αργότερα το 2023, λένε οι οικονομολόγοι.

Στα αρνητικά, επίσης, η αμερικανική οικονομία οδεύει σε μια σύντομη και ρηχή ύφεση το επόμενο έτος, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ομόφωνα περιμένουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει επίσης το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 bps την επόμενη εβδομάδα στο 2,00%, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Reuters, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκεται σε ύφεση, καθώς παλεύει με τον πληθωρισμό που τρέχει στο πενταπλάσιο του στόχου της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,52% στα 71,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ σταθεροποιείται στα 76,15 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,803% στα 135 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,59% στα 1.812,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,21% στα 23,293 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,03% στα 3,8848 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0492 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,08% στο 1,2147 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8638 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα