Προετοιμασμένη η Wall Street απέναντι σε συρρίκνωση και Fed

Σε ανοδική τροχιά διατηρήθηκε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι περίμεναν τα αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, αλλά και τη νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (28/7) ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 1,03% στις 32.529,63

μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 4.072,15 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,08% στις 12.162,59 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, κάτι που αποτελεί «τεχνική ύφεση» σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,9% ακολουθώντας την μείωση κατά 1,6% του α’ τριμήνου, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.

Πάντως, τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ είχαν επηρεάσει αρχικά το χρηματιστήριο, με τους τρεις δείκτες να ξεκινούν με απώλειες τη συνεδρίαση. Ωστόσο, στη συνέχεια ανέκτησαν δυνάμεις οι αγοραστές και επικράτησαν ξανά.

Μία ημέρα πριν, η Fed είχε ανακοινώσει την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της και δεύτερη συνεχόμενη κατά 75 μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού της τράπεζας κινείται πλέον στο εύρος 2,25% έως 2,50%, από 1,5% έως 1,75% προηγουμένως.

Σε άλλα μάκρο, μετά από τρεις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν ελαφρώς κατά 5.000 στις 256.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών βρίσκεται στραμμένο και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα το 49% των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P500 εκ των οποίων το 71,5% έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Μικρές μεταβολές για το πετρέλαιο

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης για τις τιμές του πετρελαίου. Οι ανοδικές τάσεις που τροφοδοτούν τον «μαύρο χρυσό» οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ισορροπούνται από τις πιέσεις που ασκούν τα αποθέματα.

Το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,49% στα 107,14 δολάρια το βαρέλι. Στον αντίποδα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI (συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου) υποχώρησε κατά 0,9% στα 96,42 δολάρια το βαρέλι.

«Άλμα» για τον χρυσό

Την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του χρυσού, το οποίο έλαβε ώθηση από την αύξηση των επιτοκίων της Fed, αλλά και από τη νέα συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 1,8% στα 1.750,3 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι κινήθηκε ακόμη υψηλότερα, καταγράφοντας «άλμα» 6,8% στα 19,88 δολάρια στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Τέλος, ο χαλκός ενισχύθηκε κατά 1,3% και έκλεισε στα 3,478 δολάρια η λίβρα.

Wall StreetFEDERAL RESERVEμείωση ΑΕΠχρυσόςΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα