Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Τα σενάρια του πρώτου γύρου

21:59 3/2/2023 - Πηγή: Reporter

Κούρσα για τρεις υποψηφίους και ένα μεγάλο φαβορί είναι οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή (5/2) με φόντο το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο διεξάγονται σε δύο γύρους. Στην πρώτη

Κυριακή συμμετέχουν 14 υποψήφιοι, εκ των οποίων καταγράφουν άνω της ποσοστιαίας μονάδας στις δημοσκοπήσεις οι μισοί. Η ψηφοφορία στην πρώτη Κυριακή θα αναδείξει δύο υποψήφιους, οι οποίοι, σύμφωνα με την DW, θα κονταροχτυπηθούν μία εβδομάδα μετά διεκδικώντας το 50% συν μία ψήφο των ψηφισάντων για την εκλογή του Προέδρου.

Την πρώτη Κυριακή των εκλογών, πρώτος πέριξ του 29% προβλέπεται να αναδειχθεί ο προερχόμενος από τον κυβερνώντα ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στηρίζεται από το έτερο κόμμα της κεντροδεξιάς ΔΗΚΟ, το μικρό σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, μικρό κεντροδεξιό κόμμα που προέκυψε μετά από διάσπαση του ΔΗΚΟ, και ένα μεγάλο αριθμό πρώην και νυν μελών και στελεχών του ΔΗΣΥ.

Τη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο διεκδικούν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Επίσης διπλωμάτης καριέρας, όπως ο ανθυποψήφιός του Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε ο διαπραγματευτής του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, ενώ υπηρέτησε από διάφορα συναφώς υψηλά αξιώματα και προηγούμενους Προέδρους όπως τον Δημήτρη Χριστόφια (ως επικεφαλής της Προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ το 2012). Τα ποσοστά των Νεοφύτου και Μαυρογιάννη κυμαίνονται πέριξ του 20% με 23%.

ΚΥΠΡΟΣΚυπριακόΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣΝίκος Αναστασιάδης
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Προεδρικές, Κύπρο,proedrikes, kypro