Προ των πυλών η αύξηση παραγωγής λιγνίτη στην Ελλάδα

16:36 5/4/2022 - Πηγή: Reporter

Σε αναθεώρηση των πλάνων για την παραγωγή των ορυχείων λιγνίτη αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεναρίων διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ αναμένεται να παραδώσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο προβλέπει αύξηση της παραγωγής λιγνίτη.

Σημειώνεται ότι χθες (4/4) ο λιγνίτης συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό μόλις 4% καθώς λειτούργησε μόνο η μονάδα 3 του Αγ. Δημητρίου. Η μεγάλη πτώση της παραγωγής των ΑΠΕ (8%) υποκαταστάθηκε από το φυσικό αέριο, το οποίο συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό 59% «εκτοξεύοντας» τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, έως σήμερα Τρίτη (5/4) η ΔΕΗ να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

ορυχείαΠΟΛΕΜΟΣ ΡΩΣΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣλιγνιτικές μονάδεςΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟλιγνίτης
Keywords