Πούτιν: «Συζητάει» την κινεζική πρόταση για την Ουκρανία-Σι: Είμαστε αμερόληπτοι

Οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας βρίσκονται «στο υψηλότερο σημείο τους» συμφώνησαν την Τρίτη (21/3) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επ΄σκεψη στη Μόσχα.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, ενώ ο Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες «επιτυχείς και εποικοδομητικές» εκφράζοντας την ελπίδα πως οι επαφές του με τον Σι θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Σι «πέρασαν πολύ χρόνο» και «έδωσαν μεγάλη προσοχή»

συζητώντας την κινεζική ειρηνευτική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ειρηνική διευθέτηση, όταν όμως η Δύση είναι έτοιμη για αυτό.

«Πιστεύουμε ότι πολλά σημεία του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου συσχετίζονται με την άποψη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πολλά από αυτά τα σημεία μπορούν να υιοθετηθούν από τη Δύση και το Κίεβο» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι το Πεκίνο έχει «αμερόληπτη θέση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, όπως μεταδίδουν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες με τον Πούτιν είναι «ανοιχτές και φιλικές».

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος για τη σταθερή επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και υπογράμμισαν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» όλων των χωρών.

Κατά τα λοιπά, Σι και Πούτιν τόνισαν ακόμα ότι η οικονομική συνεργασία παραμένει η κύρια προτεραιότητα στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι συζήτησε με τον Σι σχέδια για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας. Οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για την κατασκευή νέου αγωγού που θα διασχίζει τη Σιβηρία για να προμηθεύει την Κίνα με ρωσικό φυσικό αέριο.

Τέλος, σημείωσαν ότι δεν πρέπει να ξεσπάσει ποτέ ένας πυρηνικός πόλεμος, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές.

ΟυκρανίαΠουτινπόλεμος
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα