Πότε εκδίδει η Ελλάδα το πρώτο κρατικό ομόλογο του 2020
Την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιανουαρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2020 με την έκδοση ενός νέου 15ετούς ομολόγου, αφού θα έχει προηγηθεί η πρώτη αξιολόγηση της χρονιάς από τον οίκο Fitch, την προσεχή Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Εναλλακτική ημερομηνία ανοίγματος του βιβλίου προσφορών είναι η 4η Φεβρουαρίου.
Η κίνηση από τον
Η άντληση των παραπάνω κεφαλαίων θα επιτρέψει στη χώρα μας να αυξήσει τις πρόωρες αποπληρωμές (μείωση των εντόκων και του δημοσίου χρέους) σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση επενδυτών για αποδόσεις είναι υψηλή.
Κρίσιμος θεωρείται ο «χρησμός» του οίκου αξιολόγησης, Fitch, ο οποίος αναμένεται, όπως έχει επισημάνει το Reporter, να βελτιώσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση σε ΒΒ-*.
Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι κυριακάτικες περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία και στην κρίσιμη Εμίλια-Ρομάνα. Πρόκειται για ένα γεγονός που μπορεί να διαδραματίσει αποσταθεροποιητικό ρόλο για το γενικότερο κλίμα, αν και οι ελληνικοί τίτλοι αναμένεται να επωφεληθούν από την πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα. Αναλυτές εκτιμούν πως αν η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επικρατήσει στην Εμίλια-Ρομάνα, η κυβερνητική συμμαχία Δημοκρατικών-Κινήματος Πέντε Αστέρων ενδεχομένως να οδηγηθεί σε παραίτηση και η χώρα να πάει σε εκλογές.
Αναφορικά τώρα με την απόδοση του νέου 15ετούς, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,1%, δηλαδή περίπου 165 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, μια δεκαπενταετής έκδοση θα μπορούσε να γίνει με επιτόκιο της τάξης του 2%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού που είχαν προβλέψει οι θεσμοί όταν έφτιαχναν τη μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2018, βάσει της οποίας προέκυψαν και οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Εκτιμάται ότι μία επιτυχής κάλυψη μιας 15ετούς έκδοσης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει την τακτική επαφή με τους επενδυτές για να εδραιωθεί η κανονικότητα στην αγορά ελληνικών ομολόγων και να αυξηθεί η ρευστότητά της.
15ετές ομόλογοΟΔΔΗΧελληνική οικονομίαFitch
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσα από τα πρόστιμα για το κάπνισμα θα εισπραχθούν;
- Το ταμείο είναι μείον στα σούπερ μάρκετ
- Τι αλλαγές φέρνει για 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους ο νέος νόμος-Τι προβλέπει για κύριες, επικουρικές, εισφορές, μπλοκάκια
- Νέο ασφαλιστικό: Όλες οι αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων
- Πυρπόλησαν αυτοκίνητα στο Κολωνάκι - Εννέα προσαγωγές
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020
- «Πέρασε» από το ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ η νέα ΣΣΕ που είχε συμφωνηθεί με τη διοίκηση του ΟΤΕ
- Σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές
- Τι καθυστερεί τα ασφαλιστικά deal
- Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Το μεγάλο deal και το «φρένο» στην Τουρκία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter

- Τελευταία Νέα Reporter
- Πότε εκδίδει η Ελλάδα το πρώτο κρατικό ομόλογο του 2020
- Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Το μεγάλο deal και το «φρένο» στην Τουρκία
- ΕIU: «Ελαττωματική» Δημοκρατία στην Ελλάδα- «Υβριδικό» καθεστώς στην Τουρκία
- Σταϊκούρας: Ο προϋπολογισμός επιδιώκει την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης μεγέθυνσης
- Μηταράκης: Αν δε μειώσουμε τις ροές δε λύνουμε το πρόβλημα
- ΠΟΥ: Την Πέμπτη η απόφαση για τον κοροναϊό
- Ήπια ανοδικά η Wall Street-Ισχυρές απώλειες για πετρέλαιο
- Η ΕΕ χρηματοδοτεί project αυτόνομων πλοίων
- Novartis: Η κατάθεση Ράικου και η απάντηση Παπαγγελόπουλου
- Σεισμική δόνηση στην Τουρκία-Αισθητή στα νησιά του Αιγαίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αποκαλυπτήρια για το νέο ασφαλιστικό
- Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη στο Νταβός – Ποιους επιχειρηματίες βλέπει
- Στην Ουάσινγκτον η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Από τι θα κριθεί η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών "χαρατσιών"
- Συναγερμός για ύποπτο μηχανάκι έξω από το σπίτι της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
- Κίνα: Στους 17 οι νεκροί, στα 571 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού
- ΟΤΕ: Λευκός καπνός από την ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση
- Πυρπόλησαν αυτοκίνητα στο Κολωνάκι - Εννέα προσαγωγές
- Λιβύη: Έκλεισε «μέχρι νεωτέρας» το μόνο εν λειτουργία αεροδρόμιο στην Τρίπολη
- Θετικές προοπτικές για την έκδοση του ομολόγου Tier II της Alpha Bank